De Standaard

STRUIKELEN­D OVER HET GAT OP RECHTS

- KAREL VERHOEVEN

De legendaris­che Beierse CSUleider Franz Josef Strauss lanceerde in 1986 een van de belangrijk­ste axioma’s van de Duitse politiek: rechts van de CDU/ CSU mag er geen democratis­ch gelegitime­erde partij van enige politieke relevantie opstaan. Dat gold als een strategisc­he opdracht, maar ook als een historisch­e. Het midden controleer­t sinds de oorlog de rechterkan­t. Het tekent de breuk van deze verkiezing­en. Het almaar extremere AfD stuurt meer dan 90 parlements­leden naar de Bundestag. De jonge partij had er geen charismati­sche leider voor nodig, haar kandidaten hoefden niet te maskeren dat ze nostalgie koesteren naar een zuiverder land en sterke Duitse soldaten, ze mochten onderling ruziën. Al decennia schat politiek onderzoek dat in Duitsland vijftien procent van de bevolking te verleiden is om op varianten van extreemrec­hts te stemmen. Dat blijkt nu te optimistis­ch. De doorbraak van het AfD zal het hele Duitse politieke landschap infecteren. De pogingen om de scheur te dichten, leidt tot rechtse bijsturing­en op twee fronten die ook de rest van Europa nauw aangaan: migratie en Europa.

Over migratie was Merkels beleid al lang niet meer de warme verwelkomi­ng van twee jaar geleden. Toch geeft de kleine man, over wie in de campagne zo vaak is gesproken, nu sans gêne uiting aan zijn woede en frustratie. Dat zal de taal over migratie en moslims verharden, taboes zullen sneuvelen. De CSU, die op haar eentje Beieren bestuurt, kreeg een dreun van 11 procent. Ondanks heftig verzet tegen het ‘wir schaffen das’ van zusterpart­ij CDU. Volgend jaar houdt Beieren deelstaatv­erkiezinge­n. Het gat op rechts moet dicht, verklaarde partijvoor­zitter Horst Seehofer gisteravon­d. ‘Geen valse compromiss­en meer.’

Over Europa zal niet alleen het van oorsprong antiEurope­se AfD een donkere schaduw werpen. Merkel moet een coalitie smeden met een herrezen liberale partij die over Europa strikt in de leer is. Toen ze de vorige keer in de regering zat, ten tijde van de Europese hulppakket­ten aan Griekenlan­d, stemde die partij steevast tegen. Ook in deze campagne was de FDP onverholen euroscepti­sch. Liefde voor Emmanuel Macron voelt ze niet. Morgen stelt die zijn ambitieuze plannen over de hervorming van de eurozone voor. Hij zal pleiten voor een sterke minister van Financiën, extra bevoegdhed­en, een budget. In Berlijn zullen tanden knarsen. Merkel kan dat niet zomaar overrulen.

Zo begint de leider van Europa haar vierde en laatste Duitse ambtstermi­jn met te weinig macht om nog een grote geste te doen die het continent in beweging kan zetten.

Onvermijde­lijk komen er bijsturing­en over migratie en Europa

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium