De Standaard

De moeilijke weg naar Jamaica

-

Volgens de zetelverde­ling die gisteravon­d al bekend was, zou een coalitie van CDU/CSU, FDP en groen kunnen rekenen op 381 zetels. Er zijn er 346 nodig voor een meerderhei­d. Let wel: door het Duitse kiessystee­m kan het uiteindeli­jke aantal zitjes in de Bundestag uiteindeli­jk nog iets hoger uitvallen.

Maar om zo’n Jamaicacoa­litie te realiseren, zal Angela Merkel heel wat bruggen moeten bouwen tussen groen en geel.

Vooral op het vlak van het energiebel­eid en de vluchtelin­genproblem­atiek. Zo spraken de groenen zich vorige week nog uit voor een afschaffin­g van diesel en benzinemot­oren vanaf 2030, de FDP is daar tegen gekant.

De groenen zijn ook voorstande­r van een sterkere Europese Unie, terwijl de FDP daar veel meer op de rem staat en beducht is voor een ‘geldpijpli­jn’ van Duitsland naar de rest van de EU.

Op sociaal vlak vindt de FDP vooral dat ‘mensen grootse dingen kunnen realiseren als je hen laat doen’, zoals partijchef Christian Lindner het onlangs volgens Reu

ters samenvatte. De groenen zijn voorstande­r van meer overheidsi­nterventie en de verzorging­sstaat. Zij vinden bijvoorbee­ld dat de huidige publieke en privéziekt­everzekeri­ngen vervangen moeten worden door één systeem.

Overigens zijn ook de aanhangers van beide partijen niet echt gewonnen voor een Jamaicacoa­litie. Voor de groenen zou het de eerste keer zijn dat ze in een bondsreger­ing stappen zonder de sociaaldem­ocraten. Maar ze zijn zo hard uit op een regeringsd­eelname, dat ze een coalitie met onder meer de FDP nooit uitgeslote­n hebben, ook al hebben ze veel kritiek op de partij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium