De Standaard

‘Akkoord over effectenta­ks moet worden uitgevoerd’

De onenigheid binnen de regering over de invoering van de effectenta­ks blijft duren. Bevoegd minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) staat zelf opnieuw op de rem.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

‘Het akkoord over de effectenta­ks moet en zal worden uitgevoerd’, laat premier Charles Michel (MR) klaar en duidelijk verstaan. Ook de vastgelegd­e timing ‘zal nauwgezet worden gevolgd’. De boodschap is bedoeld voor zijn eigen minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (NVA).

Van Overtveldt had dit weekend in De Tijd grote vraagteken­s geplaatst bij de uitvoering van de taks op de effectenre­keningen. Die maatregel uit het Zomerakkoo­rd moet vanaf volgend jaar al 254 miljoen euro in het laatje brengen, maar Van Overtveldt, de bevoegde minister, betwijfelt zelf ten stelligste of dat mogelijk is. ‘Op basis van adviezen die we bij topjuriste­n ingewonnen hebben, blijkt de kans groot dat de Raad van State zal oordelen dat er sprake is van discrimina­tie’, aldus de minister van Financiën.

Ter herinnerin­g: alles draait rond een taks van 0,15 procent voor beleggers die minstens 500.000 euro op hun effectenre­kening hebben staan. De taks geldt vanaf de eerste euro. Wie 500.000 euro belegd heeft, moet 750 euro betalen.

Onlogisch, vindt Van Overtveldt: ‘Wie 499.999 euro op zijn effectenre­kening heeft staan, betaalt niets, en wie 1 euro meer heeft, betaalt de volle pot. De prikkel om bedrog te plegen wordt daardoor groter.’ De NVAministe­r wil bijsturen, maar geeft toe dat hij dan nooit 254 miljoen euro kan ophalen. Daar dringt de premier nu toch op aan.

Ergernis bij CD&V

‘Nooit gezien, een minister van Financiën die zijn eigen voorstelle­n afschiet en de schuld bij de andere partijen legt’, reageerde CD&VKamerlid Eric Van Rompuy gisteren op zijn blog. Maar de houding van Van Overtveldt valt te verklaren door de manier waarop het akkoord tot stand kwam. Bij de onderhande­lingen in de zomer drong CD&V sterk aan op ‘een element van rechtvaard­ige belastinge­n’, in ruil voor hun steun aan de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng. Een belasting voor de grote vermogens dus. De NVA en Open VLD stonden lang op de rem, tot premier Michel een compromis op tafel legde: de effectenta­ks.

Dat de NVA ondanks het volledig afgeklopte akkoord nu toch weer twijfel zaait, leidt tot grote ergernis bij CD&V. ‘We sluiten ons aan bij de reactie van de premier. Veel duidelijke­r kon hij niet zijn’, zegt CD&Vvicepremi­er Kris Peeters in een korte reactie. Hij waarschuwd­e Van Overtveldt eerder al dat ‘hij maar moet zorgen dat de effectenta­ks genoeg opbrengt’ (DS 31 augustus). ‘Hij moet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium