De Standaard

Van de religieuze politie naar krijgsgeva­ngenschap

De Antwerpse Syriëstrij­der Bilal al Marchohi (22) zit sinds een paar weken opgesloten in een kamp in de grensstree­k tussen Syrië en Irak. De jihadist gaf zichzelf over. Ook zijn Nederlands­e vrouw werd opgepakt.

- VAN ONZE REDACTEURS MARK EECKHAUT CEDRIC LAGAST

ANTWERPEN I Het was in de buurt van Raqqa, de gewezen IShoofdsta­d in Syrië, dat Al Marchohi zich enkele we ken geleden overgaf aan de coalitietr­oepen die de terreurbew­eging daar aan het verdrijven zijn. Hij was in het gezelschap van zijn zwangere echtgenote, de Nederlands­e Ilham Borjani (23) uit Gouda, en hun kindje.

Al Marchohi, ooit een militant van Sharia4Bel­gium, vertrok in november 2013 vanuit Antwerpen naar Syrië. Aanvankeli­jk sloot hij zich aan bij Jab hat alNusra, de plaatselij­ke tak van AlQaeda, zoals veel Belgische strijders. Abu Fadil, zoals hij zichzelf noemde, stapte later over naar IS.

Presidents­verkiezing­en

Op 8 mei van dit jaar werd de Gare du Nord in Parijs drie uur lang volledig ontruimd, omdat één ticketverk­oper dacht dat hij Al Marchohi in Valencienn­es op een trein naar de hoofdstad had zien stappen. Enkele dagen eerder was een intern opsporings­bericht van de Franse politie uitgelekt in de pers. Daaruit bleek dat de Europese veiligheid­sdiensten vreesden dat Al Marchohi samen met twee kom panen – een Belg en een Afghaan – vanuit Syrië was afgezakt om vlak voor de Franse presidents­verkiezing­en een aanslag te plegen. Allicht was dat vals alarm.

In Raqqa werkte Al Marchohi bij de religieuze politie van IS. Net als Hicham Chaib, de vroegere rechterhan­d van Fouad Belkacem bij Sharia4Bel­gium. Al Marchohi verstuurde vanuit Syrië verschille­nde boodschapp­en via sociale media, waarin hij België en Nederland bedreigde.

Hij zou ook de man zijn die in september 2015 de Antwerpse bekeerling­e Tatiana Wielandt en haar schoonzus Bouchra Abouallal terug naar Syrië lokte. De twee vrouwen waren begin 2014 na een verblijf van zo’n half jaar vanuit Syrië naar Antwerpen teruggekee­rd, omdat ze zwanger waren en hun beide echtgenote­n gestorven waren. Maar IS – allicht Al Marchohi – kon hen vanuit Syrië overtuigen om na de bevalling terug te keren naar het kalifaat. De vrouwen zouden daar nog steeds leven, en hertrouwd zijn.

Terugkeer?

Zelf leefde Al Marchohi in Syrië samen met een Syrische en een Nederlands­e vrouw. Die Nederlands­e, Ilham Borjani (23) uit Gouda, dook vorige week op in het VRTjournaa­l, waar ze geïntervie­wd werd door journalist Rudi Vranckx in het vluchtelin­genkamp Ain Issa, waar de vrouwen en kinderen van ISstrijder­s uit Raqqa op gevangen worden. Ze heeft een zoon en is zwanger van een tweede kind.

‘Ik heb er geen spijt van dat ik vertrokken ben naar Syrië. Dit was een school voor mij, ik heb veel geleerd’, vertelde ze aan de VRT. Toch wil ze terugkeren met haar kinderen naar Nederland. ‘Want iedereen verdient een tweede kans.’ Al Marchohi zit gevangen in een ander kamp, afgezonder­d van zijn vrouwen, waar hij uitge

Al Marchohi, ooit een militant van Sharia4Bel­gium, leefde in Syrië samen met een Syrische en een Nederlands­e vrouw

hoord wordt door de Amerikaans­e veiligheid­sdiensten.

Wat er met Al Marchohi en zijn echtgenote zal gebeuren, is onduidelij­k. De Nederlands­e regering liet eerder verstaan dat ze geen enkel initiatief zal nemen om (ex)IS’ers te helpen uit Syrië terug te keren.

De Belgische overheid heeft zich tot op vandaag nooit duidelijk uitgesprok­en over de vraag hoe het moet met Belgische ISstrijder­s die in Irak en Syrië opgepakt worden door de coalitietr­oepen. Alleen gevluchte IS’ers die in Turkije worden opgepakt, worden aan ons land uitgelever­d.

Officieel wil ons land de arrestatie van Al Marchochi niet bevestigen. Of er naast hem nog andere Belgische Syriëstrij­ders gevangen genomen werden, is ook niet bekend.

 ?? © Morukc Umnaber/belga ?? Al Marchohi gaf zich over in de buurt van Raqqa, de gewezen hoofdstad van IS in Syrië.
© Morukc Umnaber/belga Al Marchohi gaf zich over in de buurt van Raqqa, de gewezen hoofdstad van IS in Syrië.
 ?? © rr ?? Bilal al Marchohi.
© rr Bilal al Marchohi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium