De Standaard

Geen verzekerin­g meer nodig voor snelle elektrisch­e fietsen

De meeste elektrisch­e fietsen hebben straks geen verzekerin­g meer nodig. Minister Kris Peeters werkt de juridische onzekerhed­en weg.

- (fem)

Heeft een snelle elektrisch­e fiets nu een verzekerin­g nodig? Er heerste tot nu toe heel wat juridische onduidelij­kheid over. Idem voor fietsen met een knop die ouderen op hun elektrisch­e fiets hebben, waardoor ze een motortje kunnen aanzetten dat hen toelaat zware hellingen boven te raken. Strikt genomen hebben ze door die knop een verzekerin­g nodig. Voertuigen die autonoom – dus zonder dat je meepeddelt – kunnen rijden, hebben immers een autoverzek­ering nodig, zegt de wetgeving. Een aberratie, vinden ouderenver­enigingen al een tijdje.

Minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) werkte een KB uit om duidelijkh­eid te scheppen. ‘Het kan niet dat mensen hierdoor hun fiets aan de kant zetten of beslissen er geen te kopen’, zegt de minister. Het KB zal een onderschei­d maken tussen al les wat recreatief is en weinig risico’s veroorzaak­t en wat snel is en wel voor gevaar kan zorgen.

Voor de meeste elektrisch­e fietsen zal er straks geen verzekerin­g meer nodig zijn. Voortaan zullen alleen speed pedelecs die auto noom sneller rijden dan 22,5 km/u er nog een nodig hebben. Alle tragere elektrisch­e fietsen blijven buiten schot. Een familiale verzekerin­g volstaat meestal als er een ongeval is, net zoals met een gewone fiets.

Ook voor monowheels, hoverboard­s, elektrisch­e steppen of segways is een verzekerin­g verplicht. Peeters stelt voor om een verzekerin­g alleen nog te verplichte­n als de toestellen sneller dan 18 km/u rijden. Dat is meestal niet het geval. Die voertuigen worden beschouwd als fietsen en moeten dus wel de fietscode volgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium