De Standaard

Wetenschap­pelijke richtlijne­n moeten vlotter tot bij artsen geraken

- I (mec, san)

Bij prostaatka­nker is het vaak beter om de patiënt niet meteen te opereren. En bij een oorontstek­ing zijn antibiotic­a in bepaalde gevallen zinvol, maar zeker niet altijd. Het zijn simpele voorbeelde­n van ‘evidenceba­sed’ richtlijne­n, richtlijne­n die zijn opgesteld na grondig wetenschap­pelijk onderzoek. Vandaag zijn er in ons land tal van organisati­es die zo’n richtlijne­n publiceren en daar ook geld voor krijgen van de overheid. Maar door de huidige wildgroei vinden zorgverlen­ers te vaak de weg niet naar de juiste richtlijn. Met als gevolg dat patiënten niet steeds de beste zorg krijgen.

De Block beloofde aan het begin van de legislatuu­r om die richtlijne­n te verscherpe­n en heeft nu haar beleidspla­n klaar. Een stevige hervorming moet zorgen voor een centrale aansturing en voor één unieke online toegangspo­ort tot de richtlijne­n.

De gezondheid­ssector volgt die hervorming met argusogen, te meer omdat er ‘winnaars’ en ‘verliezers’ zullen zijn. Tot de verliezers behoort onder meer de organisati­e Farmaka. De voorbije weken oogstte De Block al kritiek toen bekend raakte dat ze het project ‘onafhankel­ijke artsenbezo­eken’ van Farmaka stopzet.

De Block liet al herhaaldel­ijk verstaan dat ze de artsenbezo­eken niet kosteneffi­ciënt vindt en dat ze meer ziet in de elektronis­che ondersteun­ing van zorgverlen­ers. Denk aan popupvenst­ers als artsen een geneesmidd­el voorschrij­ven dat niet de beste keuze is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium