De Standaard

Athene mag migranten terugsture­n naar Turkije

Turkije is een veilig land voor afgewezen asielzoeke­rs, zegt een Griekse rechtbank. Mensenrech­tenorganis­aties reageren verontwaar­digd.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Op de Griekse eilanden zitten nog altijd bijna 10.000 mensen vast. In augustus kwamen er 3.695 migranten toe

BRUSSEL I Mensenrech­tenorganis­aties, zoals Human Rights Watch en Amnesty Internatio­nal, reageren verontwaar­digd op een arrest van de hoogste administra­tieve rechtbank in Griekenlan­d. De rechters verwierpen vrijdag het verzet van twee Syrische mannen tegen hun terugkeer naar Turkije, nadat hun asielaanvr­aag op het eiland Lesbos was afgewezen. Ze waren er in juli 2016 toegekomen. Volgens de rechtbank lopen afgewezen asielzoeke­rs in Turkije geen risico op foltering, bestraffin­g of een onmenselij­ke behandelin­g.

Het arrest is van cruciaal belang voor de verklaring die de Europese Unie en Turkije in maart 2016 onderteken­den om de migratiest­room via de Egeïsche Zee onder controle te krijgen. Migranten die na 20 maart 2016 de Egeïsche Zee zijn overgestok­en, mochten niet meer doorreizen naar het Griekse vasteland. Na een snelle, individuel­e afhandelin­g van hun aanvraag op de ei landen, zou het merendeel van zowel economisch­e migranten als Syrische vluchtelin­gen naar Turkije teruggestu­urd worden. Voor elke teruggestu­urde Syriër zou een Syriër uit een Turks vluchtelin­genkamp naar de EU worden overgevlog­en, via het one for onemechani­sme.

Zwaard van Damocles

Maar dat systeem stokte. Ondanks Europese assistenti­e bleek de Griekse overheid niet klaar voor een snelle afhandelin­g van duizenden aanvragen – vooral de beroepspro­cedures slepen lang aan. Daarna hing de zaak die de twee Syriërs hadden aangespann­en voor de administra­tieve rechtbank als een ‘zwaard van Damocles’ boven het akkoord met Turkije en vonden er geen terugvoeri­ngen van afgewezen asielzoeke­rs plaats. Alleen migranten die hun asielaanvr­aag lieten vallen of niet in beroep gingen tegen een afwijzing, werden op boten gezet naar Turkije.

Dat leidde tot onmenselij­ke en gespan nen toestanden in de open centra voor migranten op eilanden als Lesbos, Leros, Kos, Chios en Samos. Daar zitten nog altijd naar schatting bijna 10.000 mensen vast. In augustus kwamen er toch weer 3.695 migranten toe over zee – vooral Syriërs en Irakezen. Om de druk op de eilanden te verlichten, mochten de meest kwetsbaren toch doorreizen naar het Griekse vasteland. Sommige migranten slaagden er alsnog in om door te reizen naar andere Griekse eilanden waar de controles minder streng zijn en zo verder te trekken naar Piraeus, vlak bij Athene.

Licht op groen

In principe zet het arrest van de hoogste administra­tieve rechtbank nu het licht op groen voor een intensere uitvoering van het akkoord dat de EU en Turkije anderhalf jaar geleden sloten. Voor Griekenlan­d zou dit betekenen dat de druk op de eilanden eindelijk wordt verlicht. Veel zal afhangen van de vraag of ook de beroepspro­cedures sneller gaan verlopen nu Turkije als een veilig land is bestempeld.

Maar Eva Cossé van Human Rights Watch klaagt aan dat ‘de rechtbank de rechten van asielzoeke­rs niet beschermde’. NietEurope­anen die op de vlucht zijn voor vervolging, genieten volgens haar niet de volle rechten als vluchtelin­g. ‘En Syriërs en andere asielzoeke­rs hebben het in Turkije moeilijk om onderwijs en andere basisvoorz­ieningen te krijgen.’ De woordvoers­ter van de Europese Commissie wilde vrijdag geen commentaar geven.

 ?? © Petros Giannakour­is/ap ?? Op Chios wachten migranten hun lot af. Griekenlan­d hoopt dat door het arrest de druk op de eilanden zal worden verlicht.
© Petros Giannakour­is/ap Op Chios wachten migranten hun lot af. Griekenlan­d hoopt dat door het arrest de druk op de eilanden zal worden verlicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium