De Standaard

ELIEN DELAERE Productief op het werk met Ed Sheeran DESALNIETT­EMIN

-

Ik had nog maar net Erik Saties Gymnopédie No.1 opgezet om mijn zondagse werkdag te starten, toen ik de kop las in Gazet van Antwerpen: ‘Ed Sheeran en Adele doen je harder werken’. Volgens een rondvraag in Nederland, uitgevoerd door de muziekstre­amingdiens­t Spotify en de sociaalnet­werksite LinkedIn, zou muziek op de werkvloer onze productivi­teit verhogen. 81 procent van de Nederlands­e werknemers is daarvan overtuigd. Gek genoeg is de meerderhei­d daarvan tussen de 1624 jaar, ofwel: schoolgaan­de jeugd.

‘Om iedereen goed op weg te zetten heeft Spotify nu zelf een ultieme werkmuziek­lijst samengeste­ld met vijftig nummers’, klinkt het. Je hoort het ze bijna hardop denken op het hoofdkanto­or van Spotify Nederland: hoe kunnen we mensen tijdens hun voornaamst­e dagactivit­eit naar onze diensten leiden? Door ze te doen geloven dat ze er beter werk door verrichten.

Daar hebben ze bij de neuroweten­schapper Erik Scherder zelfs wetenschap­pelijk bewijs voor gevonden. ‘De wetenschap heeft eerder aange

Hoe kunnen we mensen tijdens hun voornaamst­e activiteit naar Spotify leiden?

toond dat muziek je brein kan activeren. De klanken die je hoort, prikkelen je brein, waardoor de concentrat­ie verhoogt en je productivi­teit dus ook beter wordt’, zegt Scherder in het artikel.

Is het in overprikke­lde tijden echt een goed idee om je brein op het werk nog met Ed Sheeran en Adele op te zadelen? Samen met Coldplay, Bruno Mars en Rihanna blijken dat de populairst­e artiesten op de werkvloer.

Scherder maakt een kanttekeni­ng. ‘Om het mechanisme te doen werken, moet je de muziek kennen én mooi vinden.’ Dat was een pak van mijn hart. Je kan er veel voor overhebben om een nazomerse werkdag snel en productief af te ronden, maar mijn oren blijven voorlopig Sheeranvri­j. Op en naast het werk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium