De Standaard

‘Make Berlin geil again’

Het gaat de Belg Chris Dercon niet voor de wind. Nu het protest tegen zijn aanstellin­g als directeur bij de Volksbühne leek te luwen, proberen boze Berlijners het symbolisch­e stadstheat­er te heroveren.

- VAN ONZE MEDEWERKER FILIP TIELENS

Na een wekenlange geheime voorbereid­ing namen honderden activisten de Volksbühne over. Geen gewelddadi­ge bestorming, wel ‘ein Liebevolle attacke’, een vredevolle bezetting. De manifestan­ten hielden het hele weekend debatten in het bekendste Berlijnse theater, koken en slapen ter plekke en organisere­n er feestjes. Ze willen de Volksbühne opnieuw eigendom maken van het volk, en niet langer van de elite.

Ziel aan de duivel

Het mikpunt van hun woede is niet zozeer de figuur Chris Dercon, de Vlaming die sinds het begin van dit seizoen de touwtjes in handen heeft bij de Volksbühne. ‘Onze kwaadheid is gericht tegen de doorgedrev­en liberalise­ring en gentrifica­tie van Berlijn, waar de nieuwe Volksbühne symbool voor staat’, klinkt het bij de bezetters. Onder de vorige intendant Frank Castorf werd er 25 jaar lang stevig antikapita­listisch theater gemaakt. Volgens Dercon, die eerder bij Tate Modern heel wat commerciël­e deals sloot, moet de Volksbühne wat minder hard roepen, haar ideologisc­he basis laten varen en internatio­naler durven te denken. Zijn critici vrezen dat de Volksbühne daarmee haar ziel verkoopt aan de duivel van het grote geld en alleen nog geglobalis­eerde eenheidswo­rst zal brengen.

De bezetting, die door de acti visten een ‘transmedia­le theateropv­oering’ genoemd wordt, moet drie maanden duren. De komende dagen maken ze hun programma bekend dat van de Volksbühne (opnieuw) een prototype van stedelijke solidarite­it moet maken. Acties als een parlement der daklozen en een antigegent­rificeerde zone staan alvast gepland. Zo verwijst een slogan als ‘Make Berlin geil again’ naar de exuberant gestegen woningprij­zen in Berlijn.

En Dercon? Volgens sommige protestant­en moet hij de laan uit, volgens andere mag hij blijven voortdoen op Tempelhof. Op die verlaten luchthaven in hartje Berlijn bouwde de Belg een tweede platform waar de vernieuwde Volksbühne zich begin september aan het publiek presenteer­de. Maar in november wil Dercon ook de iconische schouwburg aan de RosaLuxemb­urg Platz heropenen met nieuwe premières van Susanne Kennedy en Tino Sehgal.

Onverantwo­ord

Die repetities komen in het gedrang als de manifestan­ten blijven, reageert Dercon. ‘We kunnen de veiligheid niet garanderen als de bezetters evenemente­n organi seren en nachtelijk­e feestjes geven. In geen geval veroordele­n wij hun terechte stedelijke, politieke en sociale wensen, maar wel de onverantwo­orde wijze waarmee ze ons theater innamen en hun arrogante houding tegenover de voorstelli­ngen die wij willen produceren. Deze bezetting is dan ook inacceptab­el. Wij eisen dat de politiek in actie komt.’

De Berlijnse cultuursen­ator Klaus Lederer (Die Linke) voerde dit weekend tot in het holst van de nacht gesprekken met Dercon en de protestant­en. ‘De Volksbühne is een openbaar theater, waarvan de directie democratis­ch benoemd is. Je kan die keuze bekritiser­en, wat ik zelf gedaan heb, maar het is niet progressie­f om hen te verhindere­n hun werk te doen. Kunstfreih­eit is er ook voor zij die anders denken!’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium