De Standaard

Raspende soulstem verstild

De Amerikaans­e soulzanger Charles Bradley verloor zaterdag de strijd tegen kanker. Hij werd 68 en kende pas succes in de laatste jaren van zijn leven.

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER ELIEN DELAERE

Het leven van de muzikale laatbloeie­r Charles Bradley leest als een roman. Bradley groeide op in armoede in Brooklyn en werkte nadien onder andere als kok in een psychiatri­sch ziekenhuis. Voor hij in 2011 op 62jarige (!) leeftijd doorbrak met zijn eerste album, No time for dreaming, trad Bradley jarenlang op als James Brownimita­tor onder de naam Black Velvet. De documentai­re Soul of America uit 2012 leg de vast hoe Bradley van een dakloze uitgroeide tot een succesvoll­e zanger van klassieke soul.

‘Het kostte me 62 jaar voor ik gevonden werd, maar sommige mensen worden nooit gevonden’, zei Bradley dankbaar in een interview met NPR bij de release van zijn debuut. Het album werd een overdonder­end succes. Met ‘You put the flame on it’ had Bradley wereldwijd een grote hit te pakken. Ook de albums Victim of love en Changes werden door pers en publiek bejubeld.

‘Als Charles Bradley je uitnodigt in zijn kerk van liefde en broederlij­kheid, zeg je niet nee’, schreef onze recensent Tom Zonderman over het concert van het soulfenome­en in het Koninklijk Circus in april vorig jaar. ‘Bradley schuwt het drama niet, gaat op de knieën, deelt knuffels uit en gooit met rode rozen, maar er is geen moment dat je hem niet gelooft.’ Dankzij zijn raspende soulstem werd Bradley ook vergeleken met de soullegend­e Otis Redding.

In de herfst van 2016 werd bij ‘the screaming eagle of soul’ maagkanker vastgestel­d. ‘Wanneer ik mijn comeback maak, zal die sterk zijn’, zei hij toen in een verklaring. De behandelin­g leek aan te slaan en Bradley werd zelfs genezen verklaard.

Maar eerder dit jaar was de kanker terug, met uitzaaiing­en naar zijn lever. Zijn volledige tournee, inclusief de twee concerten in De Roma die voor december dit jaar gepland stonden, werd toen afgelast.

Bradley speelde in België nog gesmaakte concerten op Rock Werchter, Pukkelpop en in Ancienne Belgique.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium