De Standaard

Tussen syndroom en daad

-

Lastige kwestie, dit. Tytgat chocolat is een lovenswaar­dig project, bovendien respectvol gemaakt. Iedereen die erbij betrokken was, heeft het hart op de juiste plaats, is er enthousias­t over en trots op. Het is de eerste keer, voor zover wij ons dat kunnen herinneren, dat in een fictiereek­s de hoofdrolle­n zijn weggelegd voor mensen met Down. Le huitième jour, met Pascale Duquesne, was immers een film, en Mieke, de kleindoch ter van de burgemeest­er uit Met man en macht, kon je bezwaarlij­k een hoofdrol noemen.

Verfrissen­d aan Tytgat chocolat is dat het gaat over mensen met Down, maar niet over het downsyndro­om zelf. Dat syndroom is bijzaak: het gaat over hun werk, hun interesses, hun hoop, hun liefdes, hun angsten, hun gebreken. Over echte mensen, dus. De acteurs van Theater Stap in Turnhout kwijten zich daarbij uitstekend van hun taak. En toch blijven we een beetje op onze honger. ‘Neem dan nog een truffel’, zou de gemoedelij­ke Roman Tytgat ongetwijfe­ld zeggen.

Gemoedelij­k, dat is misschien het probleem. Deze reeks is te gemoedelij­k. Ze voelt ouderwets ongevaarli­jk aan, een beetje belegen zelfs. De VRT haalt in zijn communicat­ie voor Tytgat chocolat het vreselijke woord ‘hartver warmend’ van stal. Dat is niet eens ge logen. Natuurlijk is het hartverwar­mend: het gaat over mensen met Down, alles wat je met en voor die mensen doet, is hartverwar­mend. Maar dat volstaat niet. Haal het down syndroom uit Tytgat chocolat, en er blijft weinig hartverwar­mends over.

Dat ligt niet, haasten we ons te zeg gen, aan de rest van de cast. Iedereen doet zijn stinkende best: Wim Op brouck als de goeie loeba(a)s, Marc Van Eeghem als zijn depressiev­e broer, Frank Focketyn als de prikkelbar­e vader van een jongen met Down. Maar Mieke De Groote, als de moeder van die jongen, steelt de show – wat is dat toch een formidabel­e actrice.

Het probleem ligt, alweer, bij de scenario’s. Wie kwam om te beginnen op het onzalige idee om oma Tytgat, die na een beroerte als een plant in een rolstoel zit, in te zetten als alwetende vertelstem? Dat werkt alleen op de lachspiere­n. Net als de scènes waarin de machtsstri­jd in het bedrijf zich ontplooit, of de scènes met die onnozele goudentruf­felwedstri­jd: ze overstijge­n nauwelijks het niveau van de BRTjeugdse­ries uit de jaren stillekes. Zou het toeval zijn dat Flor Decleir met zijn kinbaardje sprekend op Pol Ricour van Merlina lijkt?

Wat een gemiste kans. Doodjammer. Maar we blijven kijken, al was het maar om ons hartje te verwarmen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium