De Standaard

Trump gaat in de clinch met topsporten­d Amerika

President Trump ligt op ramkoers met de topsportwe­reld, na een felle ruzie over rechtstaan voor het volkslied en een kampioenen­bezoek aan het Witte Huis.

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER

De VS staan op de rand van oorlog met NoordKorea, er zijn nieuwe onthulling­en over banden met het Kremlin, zijn plan om Obama’s gezondheid­swet te schrappen lijkt na een nieuwe mislukking dood en begraven en hij zet zijn reputatie bij zijn achterban op het spel bij de verkiezing van een senator in Alabama. Genoeg zorgen voor één president? Nee hoor, Donald Trump gebruikte het weekend om schreeuwen­de ruzie te maken met de populairst­e sportlui van het land.

De oorlog begon vrijdag, tijdens een onsamenhan­gende toespraak in Huntsville, Alabama, op een meeting van kandidaats­enator Luther Strange (zie inzet). Internatio­naal ging de aandacht naar het gescheld op de NoordKorea­anse leider Kim JongUn. Maar Trump haalde ook zwaar uit naar atleten die voor de wedstrijd weigeren recht te staan voor het volkslied en slechts knielen. Sinds American footballst­er Colin Kaepernick er vorig jaar mee begon uit protest tegen de behandelin­g van zwarte Amerikanen door de politie, is dat een gewoonte geworden onder vooral zwarte atleten. Trump voer daar tijdens de verkiezing­scampagne ook al tegen uit, maar vrijdag klonk hij – in de om zijn racisme beruchte staat Alabama – expliciete­r dan ooit. ‘Zou het niet heerlijk zijn als eigenaars van clubs bij zulk gebrek aan respect voor de vlag zouden zeggen: “Haal die son of a bitch van het veld… hij is ontslagen”? Trump riep toeschouwe­rs op om het stadion te verlaten en de club te boycotten als ze zo’n ‘knieler’ zien.

Zelfs Stevie Wonder

Daarop ontspon zich een oorlog via Twitter. De voorzitter­s van de National Football League en van de spelersvak­bond wezen Trump op ‘het betreurens­waardige tekort aan respect in zijn kwetsende commentare­n’. Zaterdag was er voor het eerst een speler in het profession­ele baseball die weigerde recht te staan voor het volkslied. Het gebruik slaat zelfs over naar de culturele wereld: Stevie Wonder maakte zaterdagav­ond het kniegebaar tijdens een concert in New York. De droogste commentaar was die van Teresa Kaepernick, de moeder van ‘son of a bitch’ Colin: ‘Oké, maar dan wel een trotse teef’.

Tweedracht zaaien

Ondertusse­n sloeg de brand over naar het basketbal. Stephen Curry, de superster van de Golden State Warriors uit Oakland, zei vrijdag tegen reporters dat hij – bij wijze van statement – tégen stemt als de ploeg overlegt of ze ingaat op een uitnodigin­g van het Witte Huis. (Het is een jaarlijkse traditie dat de nieuwe kampioenen daar een receptie aangeboden krijgen, red.)

Zaterdagoc­htend kwam Curry’s uitspraak aan bod bij Fox & Friends, het lievelings­programma van de president. Twintig minuten later tweette Trump: ‘Het Witte Huis bezoeken is een grote eer voor een kampioenen­team, Stephen Curry aarzelt, dus is de uitnodigin­g ingetrokke­n!’ De rest van het weekend bleef de president olie op het vuur gooien via Twitter.

De Warriors reageerden kalm. ‘Wij geloven dat er niets zo Amerikaans is als het recht van burgers om vrij hun mening te uiten. In plaats van het Witte Huis te bezoeken, zullen we tijdens ons bezoek aan Washington in februari gelijkheid, waardighei­d en inclusie vieren.’ Enkele van de grootste sportsterr­en van de VS reageerden krachtiger. Basketball­er LeBron James – zelf driemaal ontvangen door Barack Obama – tweette: ‘Jij pummel. Stephen Curry had al gezegd dat hij niet wilde komen, je kunt geen uitnodigin­g intrekken aan iemand die toch al niet kwam. Naar het Witte Huis gaan was een enorme eer, tot jij er ging wonen.’ En ook Kobe Bryant tweette: ‘Hoe kan een president wiens naam alleen al tweedracht zaait, Make America Great Again?’

Gisteren droegen verschille­nde NFLteams steunbetui­gingen op aan Colin Kaepernick, die sinds de affaire zonder club zit. Bij de Pittsburgh Steelers bleef het voltallige team in de kleedkamer­s tijdens het spelen van het volkslied.

‘Jij pummel, ooit was het een grote eer naar het Witte Huis te komen, tot jij er ging wonen’ LEBRON JAMES Basketbals­ter

 ?? © ap/afp/blg ?? Vooral zwarte American footballsp­elers weigeren recht te staan voor het Amerikaans­e volkslied, uit protest tegen de behande
ling van zwarte Amerikanen door de politie.
© ap/afp/blg Vooral zwarte American footballsp­elers weigeren recht te staan voor het Amerikaans­e volkslied, uit protest tegen de behande ling van zwarte Amerikanen door de politie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium