De Standaard

Plan voor batterijen­park met stuwmeer in Ardennen

Een onbewoonde vallei bij La RocheenArd­enne is volgens Demedochte­r Rentaport de ideale plek voor een gedurfd energieops­lagproject.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I Rentaport, een dochterbed­rijf van de Belgische baggergroe­p Deme, werkt aan een nietalleda­ags project voor de opslag van elektricit­eit. Na vier jaar studiewerk heeft het zijn oog laten vallen op een vallei vlak bij het stadje LaRocheenA­rdenne, in de provincie Luxemburg, als locatie voor een nieuw batterijen­park en een stuwmeer. Het plan van Rentaport toont de hernieuwde interesse in kleinschal­ige energieops­lag in ons land. De voorbije jaren dienden zich twee opslagproj­ecten aan. Eerst was er de aanleg van een kunstmatig eiland voor grootschal­ige energieops­lag – met een capaciteit van 550 megawatt – voor de Belgische kust en daarna kwam het voorstel om de bestaande pompcentra­le in Coo fors uit te breiden, van 1.200 naar 1.800 megawatt. Maar het hoge prijskaart­je deed het atolprojec­t sneuvelen, terwijl het plan voor de uitbreidin­g van Coo ter plaatse lijkt te trappelen, ondanks aandringen van uitbater Electrabel.

Kleinere parken

De laatste maanden was er een heropflakk­ering van energieops­lagproject­en. Maar ze zijn veel kleiner dan hun voorganger­s. In de eerste plaats wordt gemikt op batterijen­parken. Zo kondigde de Limburgse inversteri­ngsmaatsch­appij LRM ruim een week geleden aan een park te bouwen op de site van de voormalige steenkoolm­ijn van Eisden. Een investerin­g van 11 miljoen euro. Het batterijen­park, met een capaciteit van 18 megawatt, moet tegen volgende lente klaar zijn.

Ook Electrabel heeft een plan voor zo’n batterijen­park. Het energiebed­rijf wil op de terreinen van de voormalige elektricit­eitscentra­le van Drogenbos, in de zuidrand van Brussel, een park bouwen met een capaciteit van 20 megawatt. Dat moet in fases gebeuren. Voor de komende maanden mikt Electrabel op een park met een capaciteit van 6 megawatt.

En nu wil Rentaport in La RocheenArd­enne ook een batterijen­park met een capaciteit van 20 megawatt neerpoten. Het be

drijf ziet er trouwens nog meer toekomst voor energieops­lag. Een onbewoonde vallei in de buurt van het stadje is volgens Mark Stordiau, de topman van Rentaport, de uitgelezen plek voor de aanleg van een klein stuwmeer dat zo’n 130 megawatt zou kunnen opslaan. Stordiau beklemtoon­t wel dat er nog heel wat studiewerk nodig is voor het project.

De snel toenemende interesse voor batterijen­parken heeft alles te maken met de Belgische hoogspanni­ngsbeheerd­er Elia. Die wil met batterijen de spanning van het elektricit­eitsnet te allen tijde stabiel houden. Die balancerin­g is cruciaal voor de stroomvoor­ziening. Onevenwich­ten uitvlakken is secondenwe­rk. Vroeger werden bij tekorten gascentral­es gebruikt, die heel snel ingeschake­ld konden worden. Maar men verwacht dat batterijen­parken dit een pak goedkoper, sneller en milieuvrie­ndelijker kunnen doen.

Potje van Electrabel

Het wordt de komende weken uitkijken of een rondvraag van minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) nog meer energieops­lagproject­en zal opleveren. Zij heeft 15 miljoen euro klaar liggen voor het ondersteun­en van vernieuwen­de projecten op het vlak van hernieuwba­re energie, biobrandst­offen, energieops­lag, netevenwic­ht en zelfs kernenergi­e.

Het geld is er gekomen door de verlenging van de oudste reactoren van de kerncentra­le van Doel. Bij de verlenging werd afgesproke­n dat uitbater Electrabel jaarlijks een vast bedrag moet betalen. In de loop van oktober moet duidelijk worden waarvoor het geld gebruikt wordt.

Batterijen moeten de spanning op het Belgische hoogspanni­ngsnet stabiel houden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium