De Standaard

Zwitserse vrouwen moeten niet langer werken

De Zwitsers keerden zich in een volksraadp­leging tegen de voorstelle­n van de regering om de pensioenen betaalbaar te houden.

- (belga)

BRUSSEL I Ook in Zwitserlan­d ligt raken aan de pensioenen bijzonder gevoelig. Dat werd gisteren nog eens duidelijk bij een volksraadp­leging. De regering wou onder meer de pensioenle­eftijd voor vrouwen verhogen van 64 naar 65 jaar, om die gelijk te trekken met die van de mannen.

Ze wou ook de btw en de socialezek­erheidsbij­dragen optrekken om het pensioenfo­nds aan te vullen. Maar al die maatregele­n werden tijdens het referendum, waar vijf miljoen Zwitsers hun stem konden laten horen, weggestemd. Al toonde de uit slag meteen ook aan dat de Zwitserse bevolking zwaar verdeeld is over het betaalbaar houden van de pensioenen.

Voor 50,1 procent van de Zwitsers was het optrekken van de btwvoet van 8 naar 8,3 procent een brug te ver. Iets meer Zwitsers, bijna 53 procent, keerden zich dan weer tegen de verhoging van de sociale lasten, van 10,25 naar 10,55 procent. Ter vergelijki­ng: in ons land liggen de sociale lasten een pak hoger. De werkgevers­bijdrage is onlangs verlaagd van 33 naar 25 procent. Die van de werknemers bedraagt iets meer dan 13 procent van het brutoloon.

Babyboomer­s

De Zwitserse overheid stelde de controvers­iële pensioenhe­rvorming voor, omdat gepensione­erden er langer leven en de lage intresten het pensioenfo­nds schaden. Bovendien begint de grote groep babyboomer­s, geboren in de jaren 50 en 60, met pensioen te gaan, wat eveneens een probleem is voor de houdbaarhe­id van het pensioensy­steem. Het ging om de eerste hervorming in twintig jaar.

Op voorhand was het niet duidelijk wat de uitkomst van het referendum zou zijn, want uit peilingen bleek dat het een nekaannekr­ace zou worden. De rechtspopu­listische Volksparti­j, de grootste partij in het parlement, was tegen de hervorming gekant.

De regering wou de pensioenle­eftijd voor vrouwen optrekken van 64 naar 65 jaar, die van de mannen

 ?? © afp ?? De Zwitserse bevolking is zwaar verdeeld over het betaalbaar houden van de pensioenen.
© afp De Zwitserse bevolking is zwaar verdeeld over het betaalbaar houden van de pensioenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium