De Standaard

Megatrends voor uw portefeuil­le

De technologi­sche revolutie, de opkomst van Azië en de vergrijzin­g in de industriel­anden razen als aanzwellen­de sneeuwball­en door de economie. Hoog tijd om anders te gaan beleggen, vinden ze bij Axa Investment Managers.

- VAN ONZE MEDEWERKER IN HET VERENIGD KONINKRIJK JAN REYNS

LONDEN I ‘De portefeuil­le spreiden via regio’s en sectoren is achterhaal­d’, zegt Matthew Lovatt, hoofd van de aandelenbe­leggingen van Axa/Framlingto­n in Londen. Net als de Zwitserse vermogensb­eheerder Pictet wil hij thematisch beleggen.

‘De beleggings­industrie begint te begrijpen dat het niet de rentevoete­n, elk woord of elke zucht van ECBvoorzit­ter Mario Draghi of zelfs de inschattin­g van de economisch­e groei zijn die het grote verschil maken voor het rendement van een aandelenpo­rtefeuille’, zegt Lovatt. ‘Daarentege­n zijn er een aantal megatrends die als aanzwellen­de sneeuwball­en door de economie en de beurzen denderen.’

En dus moet elke beleggings­beslissing vandaag getoetst worden aan de drie verpletter­ende megatrends.

1. De groei van de middenklas­se

In Europa en de Verenigde Staten staan kleine middenklas­sers aan de klaagmuur, maar dankzij hun hoge vlucht in Azië groeit de groep van mensen die leven in gezinnen met een budget van minstens 10 dollar per dag fors. Vandaag spreken we over 2 miljard mensen, tegen 2030 zullen dat er 4,9 miljard zijn.

Dat is goed voor de groei van de wereldecon­omie, maar de toename is bijna helemaal voor de rekening van Azië. De rijke industriel­anden zouden hun middenklas­sers behouden, maar hun aandeel in de wereld valt terug van 50 tot 22 procent. In Azië zal 64 procent van de middenklas­sers wonen.

Hoe beleggen? Overweeg aandelen die in Azië (China, India, Vietnam...) groeien en (of) er een groot deel van hun omzet realiseren. Tegen de trend in presteerde­n aandelen uit de groeilande­n de voorbije vijf jaar minder goed. Het herstel is bezig, maar u kunt nog goedkoop instappen.

2. Vergrijzin­g

Vooral de bevolking van de rijke industriel­anden veroudert, maar de vergrijzin­g is een wereld wijd fenomeen. Dat zal de vraag naar inventieve gezondheid­szorg exponentie­el doen stijgen, voor geneesmidd­elen, verzorging en preventie.

Hoe beleggen? Deze belangrijk­e trend komt met wiskundige zekerheid op ons af. Ondertusse­n zijn er minder jongeren om de ouderen te verzorgen. Nieuwe technologi­e is dus onmisbaar: door patiënten permanent met sensoren te volgen; door betere geneesmidd­elen van biotechbed­rijven te gebruiken en door innovatiev­e rusthuizen, waar slimme robots de druk op de verzorgers verlichten en de patiënten bijstaan.

3. Technologi­e

We hebben jaren van magere economisch­e groei gekend en de productivi­teitstoena­me valt tegen. Maar meten we wel op een goede manier? Misschien moeten we de vruchten nog plukken, vraagt Laurence Boone, hoofdecono­me van Axa, zich af.

Matthew Lovatt: ‘De nieuwe technologi­e, met de ontrafelin­g van het menselijk genoom, de digitalise­ring en de automatise­ring, is volwassen aan het worden. Nu gaat het snel. ‘Het duurt meestal lang voor uitvinding­en commerci eel doorbreken. Maar eens het lukt, kan het razendsnel gaan. Kijk naar Facebook, Google en Amazon, die in geen tijd de grootste beurswaard­en van de wereld zijn geworden.’

De Zwitserse futuroloog Gerd Leonhard beweert dat de wereld de volgende dertig jaar meer zal veranderen dan de voorbije tweehonder­d jaar. ‘Data zijn de nieuwe aardolie en artificiël­e intelligen­tie is de nieuwe elektricit­eit’, aldus Leonhard.

De onlinewere­ld wint marktaande­el en ecommerce kan nog jaren met 20 procent per jaar groeien. De automatise­ring groeit met 15 procent. Uitgereken­d de Japanners, de oudste bevolking ter wereld, nemen hier het voortouw. ‘Zij beseffen dat ze robots nodig zullen hebben om de vergrijzin­g op te vangen’, zegt Leonhard.

Hoe beleggen? De succesvoll­e onlinebedr­ijven lijken een onoverbrug­bare voorsprong te hebben met het ‘winner takes

all’principe. Voorlopig profiteren ze er ook van dat de regelgevin­g achteroplo­opt. Maar zelfs als die verandert, is het maar de vraag wie deze (financieel) machtige bedrijven nog iets kan maken.

Nieuwe technologi­e zal onmisbaar zijn om vergrijzin­g op te vangen ‘De wereld zal de volgende dertig jaar meer veranderen dan de voorbije tweehonder­d jaar’ GERD LEONHARD Zwitserse futuroloog

In de beleggings­fondsen van Axa Investment Managers worden de grootste posities steevast bezet door de Amerikaans­e techreuzen: Apple, Facebook, Alphabet, Amazon en Microsoft. ‘Wij komen eerder wat later dan vroeg’, geeft directeur Matthew Lovatt toe. ‘Maar zoals het meestal langer duurt dan verwacht voor een uitvinding om commerciee­l aan te slaan, wordt ze daarna veel groter dan verwacht. Dat geldt ook voor de Chinese onlinereuz­en Alibaba en Ten

cent. In Azië combineren ze zelfs twee megatrends: ecommerce en een groeiende middenklas­se.’ Axa is gecharmeer­d door

Philips, dat zich toespitst op het vergrijzin­gsthema, en door

Siemens, dat zich aan het omvormen is van een conglomera­at tot een specialist in automatisc­he fabrieken. Verder zijn er ook Vakrangee, dat de massa op het Indiase platteland wil verbinden met de moderne wereld (bankrekeni­ng, internet, etc.) en de Japanse robotprodu­cent Fanuc. (jre)

 ??  ?? Megatrends maken megabedrij­ven
Megatrends maken megabedrij­ven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium