De Standaard

Herman Teirlinckh­uis (bijna) verkocht

- (ssj)

De gemeentera­ad van Beersel moet volgende week groen licht geven voor de verkoop van het Herman Teirlinckh­uis, al wordt dat enkel een formalitei­t. De meerderhei­d wil het pand al sinds 2014 van de hand doen, onder meer omwille van de hoge kosten aan het gebouw en de dalende bezoekersc­ijfers van het museum. Oppositiep­artij NVA was – net als heel wat grote namen uit de culturele wereld – eerst tegen de verkoop maar nu vaststaat dat het gebouw een culturele invulling krijgt, gaat de partij toch akkoord.

Voor die culturele invulling moet vzw Het Huis van Herman Teirlinck zorgen. Voorzitter wordt Hugo Degreef, voorzitter van internatio­naal literatuur­huis Passa Porta. De bekendste andere drijvende krachten zijn Sigrid Bousset, gewezen adviseur van cultuurmin­ister Sven Gatz, en voormalig Europees president Herman Van Rompuy. De vzw is niet de officiële eigenaar. Dat is de WestVlaams­e multimiljo­nair en vastgoedma­kelaar Gino Coorevits. Hij geeft het Herman Teirlinckh­uis voor 35 jaar in erfpacht aan de vzw.

Het Herman Teirlinckh­uis mag alleen een culturele invulling krijgen. ‘De vzw moet er culturele en vooral literair gerichte activiteit­en organisere­n. Het pand wordt ook ter beschikkin­g van kunstenaar­s gesteld. Zij kunnen er resideren op kosten van de vzw’, zegt cultuursch­epen Eddy Deknopper (CD&V).

De werking mag uitsluiten­d in het Nederlands gebeuren. Andere voorwaarde: er moeten onmiddelli­jk restaurati­ewerken uitgevoerd worden. Vlaams cultuurmin­ister Sven Gatz (Open VLD) heeft de vzw een subsidie gegeven tot 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium