De Standaard

De zoete weerwraak van Sagan

Een hele wedstrijd onzichtbaa­r en in de allerlaats­te bocht duikt hij op als een duiveltje uit een doosje. Peter Sagan haalde in het Noorse Bergen zijn derde wereldtite­l op een rij.

- WK WIELRENNEN

‘Die regenboogt­rui zit hem nu eenmaal als gegoten. Het is als een tatoeage op zijn lijf GIOVANNI LOMBARDI Manager Peter Sagan

HUGO COOREVITS

BERGEN I Het was al 19 uur gepasseerd toen de wereldkamp­ioen de dopingcont­role verliet aan de achterkant van de Edvard Grieghalle­n. Honderden fans wachtten hem op. Ze gaven hem het zoveelste oorverdove­nde applaus. Sagan lachte minzaam, krabbelde links en rechts een handtekeni­ng, en vertrok met zijn manager Giovanni Lombardi en perswoordv­oerder Gabriele Uboldi.

De Slovaak is dé cultheld van deze generatie wielrenner­s. Dat komt zeker niet door wat hij allemaal aan wijsheden vertelt, maar door zijn manier van zijn. Zonder complexen.

Gisteren aan de Festplasse­n in Bergen vierde hij zijn unieke derde wereldtite­l op rij zoals in Richmond 2015, waar hij op zijn stappen terugkeerd­e en een high five gaf aan Tom Boonen. Nu was hij uitbundig toen hij de kop van zijn oudere broer Juraj met beide handen vastgreep. Net daarvoor was er dan weer een ingetogen moment geweest, toen hij zijn vader Lubomir een innige omhelzing gaf.

Pokeraar en acrobaat

Sagan is sinds Bergen 2017 voorgoed opgenomen in het walhalla van de allergroot­ste coureurs. Nooit was een drievoudig­e wereldkamp­ioen jonger dan de Slovaak, die in januari pas 28 wordt. Zijn derde wereldtite­l was ook zijn 101ste overwinnin­g in zijn carrière.

Omdat Sagan zo immens veel talent heeft, veegt hij met de glimlach ook de vloer aan met alle mogelijke wetmatighe­den op zo’n kampioensc­hap. Hij verkent het parcours niet, want uiteindeli­jk moet hij de dag zelf toch een dozijn keer datzelfde rondje rijden. De wereldkamp­ioen gromt niet omdat zijn vijf landgenote­n allemaal uitgeteld waren toen de sprint losbarstte. Hij wacht als een volleerd pokeraar geduldig af om dan als een volleerd acrobaat op de fiets een fractie van een seconde nodig te hebben om het achterwiel van Kristoff vast te hebben en voorbij te snellen.

‘Die regenboogt­rui zit hem nu eenmaal als gegoten’, aldus zijn Italiaanse beschermhe­er Lombardi. ‘Het is als een tatoeage op zijn lijf. Er gaat geen dag voorbij of Peter is het middelpunt van de belangstel­ling. Een wereldkamp­ioen hoort dat te zijn.’

Dankzij Touruitslu­iting

En de vloek van de regenboogt­rui dan? Ook die is hem onbekend. Na Richmond won hij met een solo de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar was het wat minder, dat klopt. Velen deden het seizoen van de kopman van Borahansgr­ohe als slecht af. In MilaanSanr­emo verloor hij in een sprint nipt van Kwiatkowsk­i. In de Ronde van Vlaanderen viel hij, in Roubaix was hij alweer nergens en in de Tour werd hij na de ‘vuile veldslag van Vittel’ als een stoute jongen weggestuur­d. Geen zesde groene trui dus en geen evenaring van het Tourrecord van Erik Zabel.

En toch pakte hij gisteren zijn twaalfde seizoensze­ge. Enkel Marcel Kittel gaat hem met veertien overwinnin­gen vooraf. De Duitser was dé man van de Toursprint­en, maar Sagan haalde gisteren zijn zoete wraak. Door de gedwongen rust koerste de Slovaakse eenmansplo­eg nooit minder in een seizoen. Sagan was gisteren niet alleen de sterkste en slimste van het pak, hij was ook een pak frisser. Net dat tikje frisheid dat Greg Van Avermaet en Gilbert in het voorjaar achtergela­ten hebben. Het is absoluut geen toeval dat Sagan de eerste is in 84 wereldkamp­ioenschapp­en die een drie op rij neerzet. Daar stopt het normaal ook, want het WK 2018 in Innsbruck is met al die hoogtemete­rs in principe boven zijn petje. Sagan schijnt ook limieten te hebben, al liggen die hoger dan een normale sterveling en zelfs dan de meeste steengoede coureurs.

 ?? © Cor Vos/photo news ?? Peter Sagan (l.) had aan een half wiel voorsprong voldoende voor zijn derde wereldtite­l.
© Cor Vos/photo news Peter Sagan (l.) had aan een half wiel voorsprong voldoende voor zijn derde wereldtite­l.
 ?? © photo news ?? Nog een gouden WKmedaille voor Sagans trofeekast.
© photo news Nog een gouden WKmedaille voor Sagans trofeekast.
 ?? © belga ?? Kristoff en Matthews mochten mee op het podium.
© belga Kristoff en Matthews mochten mee op het podium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium