De Standaard

Finale zonder ‘live’ beeld

- (bow)

Het liep allemaal van een leien dakje in Bergen. In de stad waar het 250 dagen op de 365 dagen regent, bleef het dit weekend droog. Twintig graden, een aangenaam zonnetje en windstil: het lokte een pak toeschouwe­rs naar Bergen. Volgens de politie waren er zondag 150.000 en over de hele week 400.000 toeschouwe­rs. Eén groot feest, promotie voor de koers in Noorwegen. Tot op zo’n 5 kilometer van het einde de tvbeelden wegvielen….

‘Een stroompann­e op Mount Floy en zorgde ervoor dat de Noorse televisie geen beelden meer kon uitzenden’, zegt Lucienne Tack, producer van de VRT in Bergen. ‘Op die heuvel was het relaisstat­ion, dat alle beelden vanuit de helikopter en vanop de motoren doorstuurt. Ook de kabelbaan lag stil, heel de streek zat zonder elektricit­eit. Ze weten de oorzaak niet. Wel sneu voor die Noren, want alles liep perfect. Ik doe al zes jaar alle wielerweds­trijden voor de VRT, maar dit maakte ik nog nooit mee. En net in de finale van een WK. Dit is gewoon overmacht. De energielev­erancier heeft hen beloofd om uit te zoeken wat er fout ging.’ De vaste camera’s aan de aankomst werkten gelukkig wel, omdat die met kabels vastzaten aan de captatiewa­gen aan de finish.

Laatste prikjes

Op het moment van de panne reed Alaphilipp­e net weg van Moscon. Onder de rode vod van de laatste kilometer jaagde het peloton plots op de Deen Magnus Cort Nielsen. Wat gebeurde er dan in die 3 kilometer zon der beelden? Wel, blijkbaar waren het de Denen die de jacht op de vluchters leidden. Daaruit sprong Lutsenko met Kennaugh weg, maar Bettiol en Sagan beenden hen bij. Daarna probeerde Gilbert, Gaviria en Cort Nielsen het. Zonder succes en na een schijnaanv­al van Dumoulin raakte Cort Nielsen wel weg. Hij ging op en over Moscon en Alaphilipp­e maar werd finaal opgeslorpt door het peloton. Waarna Sagan de spurt won – maar dat laatste kon u wel zien op tv.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium