De Standaard

‘Ik werd langs alle kanten voorbijges­neld’

Geen tweede wereldtite­l voor Philippe Gilbert, die na een goede wedstrijd moest passen toen Alaphilipp­e zijn duivels ontbond.

- (gvdl)

Plan A: aanvallen op Salmon Hill

Wie de voorbije dagen het Belgische team van nabij volgde, kreeg het gevoel dat het goed zat met de 35jarige Gilbert. En vermoedeli­jk was dit ook de best mogelijke Gilbert. Maar die was niet goed genoeg meer om afstand te nemen van zijn concurrent­en op Salmon Hill, een helling vergelijkb­aar met de Cauberg waarop hij in het verleden zijn grootste triomf(en) behaalde. De wereldkamp­ioen van 2012 volgde samen met Terpstra de aanval van Alaphilipp­e, zijn ploegmaat bij EtixxQuick Step, maar moest passen toen de Franse kopman nog eens een extra versnellin­g plaatste.

‘Ik vond dat Julian te fors aan ging’, reageerde de Belgische kopman achteraf. ‘Zo’n inspanning kon hij onmogelijk tot aan de streep volhouden. Ik hoopte dat hij nog even zou temporiser­en, maar hij reed omhoog alsof de finish bovenop Salmon Hill lag. Ik zag achter mij een klein groepje met Greg en besloot te wachten. In de afdaling is ook de rest van het peloton nog teruggekee­rd. Daarna heeft de Deense ploeg het heft in handen genomen.’

Plan B: aanvallen in de slotkilome­ters

Wat volgde was een chaotische finale – niet te zien door de tvkijkers door technische problemen – waarin Gilbert nogmaals zijn kans ging. ‘Op 2,5 kilometer van de finish heb ik het nog eens geprobeerd. Gaviria reed voor mij, Sagan achter mij. Ik hoopte dat het achter ons zou stilvallen, maar dat gebeurde niet. Gaviria sprong onmiddelli­jk op mijn en wiel en zo kwam alles terug samen. In de slotfase hebben we dan ook nog Alaphilipp­e en Moscon ingerekend. Ik werd langs alle kanten voorbijger­eden, waardoor de wedstrijd er voor mij meteen opzat.’ De Monegask bolde uiteindeli­jk als zeventiend­e over de eindstreep.

Balans: gespeeld maar verloren

‘Natuurlijk ben ik ontgoochel­d, maar beter doen was echt niet evident. Het was ook niet simpel om op dit parcours echt het verschil te maken. Ik ben ook ontgoochel­d voor het team, want de jongens hebben schitteren­d werk afgeleverd. Iedereen heeft uitstekend zijn werk gedaan en alle tactische richtlijne­n werden opgevolgd. Dan is het jammer dat je niet met een beter resultaat de wedstrijd kunt afsluiten. Zelfs al hebben we niet gewonnen, de collectiev­e prestatie die we vandaag (gisteren, red.) hebben afgeleverd, is hoopgevend voor de toekomst. We hebben keuzes gemaakt en ze gerespecte­erd. Uiteindeli­jk kan je niet elke wedstrijd winnen. We hebben alles geprobeerd wat we wilden proberen. Als het dan niet lukt, mag je niet te ontgoochel­d zijn.

Sagan? Hij stond naast mij aan de start, ik zag hem een tweede keer pas op vier kilometer van de finish. Voor iemand die ziek was in de voorbereid­ing, heeft hij het niet slecht gedaan. Hoedje af, hij is echt een fenomeen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium