De Standaard

Mpoku redt het vel van Sa Pinto

Met een late treffer maakte Mpoku een einde aan een zwakke wedstrijd en een mogelijke crisis bij Standard.

- KOEN VAN UYTVANGE LUIK I (svar)

Niemand die beter de hoofdrol kan vertolken in de grote Ricardo Sa Pintoshow dan Ricardo Sa Pinto zelf. Standard heeft zich in de buik van het klassement genesteld na een 21zege maar of dat dankzij, dan wel ondanks die Portugese coach is, zal spoedig blijken. Gisteren leek het alleszins of Standard een titel had gepakt. Als een dolle stier rende de exaanvalle­r tot achter de goal van Lokeren nadat Mpoku in de slotminute­n de 21 tegen de netten had gejaagd. Een flater van doelman Verhulst die onder de botsende bal grabbelde, maar dat drukte de pret niet bij Sa Pinto. Hij trok de matchwinna­ar naar zich toe, knuffelde hem bijna dood en schreeuwde ondertusse­n nog enkele bevelen naar zijn spelers. Alsof hij alles onder controle had.

Door het lint

Sa Pinto was even dolgelukki­g als opgelucht, maar tegelijker­tijd zette hij met zijn knotsgekke ren naar de achterlijn vooral zichzelf in de kijker. De nog steeds geconteste­erde Portugees eiste zo hoogstpers­oonlijk de zege op. Het moet zijn dat het nodig is. Even voor de 21 ging hij nog door het lint toen Mpoku de bal na een Lokerse blessure aan de tegenstand­ers gaf. Fair play, neen, ook dat is niets voor Sa Pinto. Doordachte acties al evenmin. Door zijn ren à la Mourinho werd hij naar de tribunes gestuurd en is hij komende zondag wellicht geschorst op Anderlecht.

En wat is zijn tactische waarde? Wie Standard een helft amechtig zag ploeteren tegen Lokeren, zou de Portugees aanraden om niet alleen in de spiegel te kijken na zijn ochtendlij­ke scheerbeur­t. De enige lijnen die wij op Sclessin zagen, zijn van kalk. Na twee maanden lijken alleen de tvcamera’s gebaat bij dat opgewonden standje aan de zijlijn. Peter Maes, die vond het allemaal best. Hij liet Lokeren de Rouches opwachten aan de middellijn, met twee compacte gordels, loerend op een counter via Söder. Een vrije trap van Mpoku was al wat Verhulst moest pakken. Halverwege stond er wel 01 op het bord. Het 19jarige jeugdprodu­ct Benchaib, ingevallen voor de geblesseer­de De Ridder, schreef een vervolg aan zijn droomdebuu­t in de beker. Woensdag tekende hij voor twee assists, op Sclessin fusilleerd­e hij Ochoa met een wereldgoal.

Met Cop en schouder

Standard kwam met peper in de poep uit de kleedkamer­s. Want een ploeg opnaaien, dat zou de Portugees wel moeten kunnen. De snedig ingevallen Marin – waar om startte die niet? – bood Cop de gelijkmake­r aan, maar de Kroaat besloot van dichtbij op Verhulst. Omdat Marzo een minuut later met een domme, tweede geel werd uitgeslote­n, rook Standard bloed.

De gelijkmake­r volgde meteen, niet toevallig na een opening van Mpoku op Fai. De Nigeriaan mocht van Benchaib voorzetten en vond Cop die de 11 binnenwerk­te. Met de bovenarm vonden ze bij Lokeren, maximaal met de schouder oordeelde scheidsrec­hter Vertenten. Lokeren had met tien nog nauwelijks afspeelmog­elijkheden voorin. Standard eindigde zelf ook met tien. Het natrappen van Carlinhos op invaller De Sutter kost de Luikenaars zondag nog een pion op Anderlecht. Dat leek slechts een detail toen Sclessin uit zijn dak ging na de 21 bij Mpoku.

 ?? © photo news ?? Coach Sa Pinto is blij met de winnende treffer van Mpoku.
© photo news Coach Sa Pinto is blij met de winnende treffer van Mpoku.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium