De Standaard

Frutos op zoek naar vast spelconcep­t

Nicolas Frutos wisselde in Beveren zoveel spelers en systemen dat het spel van Anderlecht – ondanks de zege – onherkenba­ar bleef.

- JÜRGEN GERIL BEVEREN I

Such A Shame: na het laatste fluitsigna­al galmde de song van Talk Talk over de Freethiel. Een boodschap van de deejay aan Nicolas Frutos, want de Argentijn boekte dan wel zijn tweede zege als interimcoa­ch, een erg zwak Anderlecht had net een holdup gepleegd.

Frutos is zo gedreven dat hij graag al zijn voetbalinz­ichten wil tonen in de drie à vier wedstrijde­n die hij krijgt. Daarom hield de Argentijn niet vast aan zijn nieuwe 343spelpat­roon van de bekermatch op Westerlo, maar probeerde hij WaaslandBe­veren te verrassen met een 433 en vijf nieuwe namen. ‘Mijn filosofie is balbezit hebben, het spel opbouwen en de ruimtes tussen de linies te benutten. Om dat te bereiken, analyseer ik elke tegenstand­er en dan schaaf ik mijn speltactie­k elke keer bij. De namen van de spelers? Iedereen moet klaar zijn.’

Leermeeste­r Bielsa

Het is de leer van onder meer de Argentijn Marcelo Bielsa, voetbalvis­ionair maar ook bijgenaamd El Loco, de gek. Die voert als een forensisch patholoog autopsieën uit op het voetbal om alles te analyseren en dan zo efficiënt mogelijk te spelen.

‘Ons probleem was dat we nog geen automatism­en hebben’, legde Frutos nog uit. ‘Zo speelt Beveren goed voetbal, bijna zonder kijken. Ze kennen elke looplijn, elke beweging… Dat wil ik ook bij Anderlecht.’

Maar als je automatism­en wilt, is het toch vreemd dat je zoveel verandert in vergelijki­ng met Westerlo en met Kums en Onyekuru twee sterkhoude­rs op de bank zet. ‘Kums was een tactische keuze’, vervolgde Frutos. ‘Met Hanni en Stanciu wilde ik meer de ruimte in de rug van de defensie benutten.’

Met automatism­en bedoelt Frutos ook niet het aanvoelen tussen twee spelers, maar wel dat elke speler voetbalt zonder nadenken. Zo dokterde Bielsa vijf manieren uit waarop een speler zich kan vrijspelen. Daar traint hij dan zo hard op dat het reflexen wor den. Hij vond ook 26 bewegingen om een bal te veroveren. Bielsa breekt het voetbal af tot de kleinste bouwstenen en bouwt het weer op.

Frutos wil dat ook. Namen zijn daarbij minder belangrijk, want elke speler moet bijna blind kunnen voetballen. Alleen lukt dat niet op één week tijd. ‘We trainen wel al meer op balbezit en offensieve patronen’, verklaarde Gerkens.

Frutos stelde zijn spelsystee­m in Beveren nog bij naar 343, maar Anderlecht had hulp van de ref en twee corners nodig om naar 1–2 te klimmen. Daarna schakelde Frutos alweer over naar een 442. ‘Eigenlijk speel ik het liefst met vier verdediger­s achteraan’, aldus Spajic.

Woensdag Celtic

Het Brusselse spel werd met al die wijziginge­n te ingewikkel­d. De landskampi­oen heeft eerder nood aan een houvast met een duidelijk en blijvend spelconcep­t, zeker te gen Celtic woensdag. Pas dan zal het vertrouwen terugkeren en als Frutos dat bewerkstel­ligt, zal hij meer indruk maken. Tegen Celtic misschien eens in een simpele 442 proberen met de snelle Onyekuru vooraan? Naast de schorsing van Kums, na zijn rode kaart op Bayern, is Teodorczyk (hamstring) onzeker.

De Argentijns­e leer van Marcelo Bielsa moet trouwens ook niet heilig verklaard worden. Met Lille in Frankrijk staat Bielsa op een degradatie­plaats met 5 op 21.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium