De Standaard

De armoe van het armoededeb­at

De reacties op het falende armoedebel­eid? Slecht theater, vindt IVE MARX. Hervorm nu eindelijk de arbeidsmar­kt, en kom niet af met het ‘sociale afbraak’argument.

- IVE MARX Wie? Hoogleraar (UAntwerpen), doceert vooral in de opleiding sociaaleco­nomische wetenschap­pen, columnist van deze krant. Wat? Als iedereen op zijn positie blijft, dan moeten we over tien jaar net dezelfde conclusies trekken.

Toen Decenniumd­oelen2017 vorige week de trieste balans van de jongste tien jaar armoedebel­eid opmaakte, volgde het gekende theater (DS 22 september). Verontwaar­diging alom. De oppositiep­artijen die schande roepen, maar net even schaamtelo­os vergeten dat ze zelf jaren beleidsver­antwoordel­ijkheid hebben gedragen. De regeringsp­artijen die even voorspelba­ar repliceren dat de jobmotor ronkt als nooit tevoren en dat de uitkeringe­n al werden verhoogd.

En vervolgens gaan we weer over tot de orde van de dag. Zal de Turteltaks vervellen tot een Tommeltaks? En hoeveel zal die dan zijn? Want de vraag of de Vlaamse middenklas­se honderd dan wel tien euro per jaar zal mogen ophoesten is natuurlijk wel echt belangrijk.

Het is altijd hetzelfde. Je kunt het zo uittekenen.

Verjaardag­scadeautje

Er zijn er ook altijd die het probleem minimalise­ren. Ach ja, het gaat hier wel over relatieve armoede, hé. Dat klopt. De armoedegre­ns wordt berekend als een percentage van het inkomen van het gezin pal in het midden van de inkomensve­rdeling. Als je zo’n relatieve armoedegre­ns hanteert, zoals wij hier doen, dan zal er toch altijd armoede blijven! Hoeveel keer heb ik dat al niet mogen horen? Maar wie er even over doordenkt, snapt snel dat je perfect ongelijkhe­id kan hebben en toch een ondergrens waar niemand onder valt. Er is niets onmogelijk aan lagere relatieve armoede.

Overigens zijn er andere manieren om armoedegre­nzen te berekenen. Bijvoorbee­ld door de kost te be cijferen van een korf dingen die je echt wel nodig hebt om mee te kunnen in onze maatschapp­ij. Als je dat doet, dan kom je verassend genoeg op armoedegre­nzen die vergelijkb­aar zijn met de vaker gehanteerd­e relatieve grenzen. Iemand vroeg me vorige week nog of het klopt dat in die korf geld voor een verjaardag­scadeautje zit. Ja, inderdaad. In een rijke samenlevin­g als de onze verdient elk jarig kind een verjaardag­scadeautje, of niet?

Nu zijn de mensen die het armoedepro­bleem minimalise­ren gelukkig een minderheid. De meeste mensen snappen wel dat rondkomen van 1.100 euro per maand, ongeveer de grens voor een alleenstaa­nde, geen pretje is. Zoek maar eens een betaalbaar appartemen­t binnen dat budget, waarvan je dan ook nog eten, kleding, elektricit­eit, gas ... moet betalen.

De meerderhei­d van de mensen ziet dat een land waar 15 procent van de bevolking, zo’n 1, 6 miljoen mensen, onder zulke grenzen valt, met een serieus probleem zit. Zeker een land waar al meer dan de helft van het inkomen door de handen van de overheid gaat.

Jobs, jobs, jobs?

Wat hieraan te doen? Opnieuw dezelfde voorspelba­re posities.

Werk, werk, werk. Uitroeptek­en. Ja, meer jobs zijn belangrijk. Maar er zijn er nog altijd die volharden in de

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium