De Standaard

De cultuurstr­ijd achter de genderneut­rale jumpertjes

- © NRC Handelsbla­d BAS HEIJNE Schrijver en columnist

Zelf heb ik weinig behoefte aan zo’n energielab­el op mijn seksualite­it – een etiket, hoe goed bedoeld ook, blijft een etiket

Mijn eigen Hemaahamom­ent: een aantal jaren geleden liep ik door een geheel verbouwd filiaal in Amsterdam, waar het moderne design van afspatte – alles uitgekiend smaakvol, licht en helder, met de allure van veel duurdere winkels. Zo, dat is erop vooruitgeg­aan, dacht ik, en net toen ik me vergaapte aan vijf soorten olijfolie die in ranke flessen stonden uitgestald, hoorde ik achter me een doorrookte vrouwenste­m op z’n Amsterdams zeggen: ‘Sinds de verbouwing vind ik er niks meer aan.’

Op het moment dat ik dit schrijf is #genderneut­raal trending op Twitter – dat gaat over de beslissing van de Hema om kinderkler­en voortaan zonder aanduiding van geslacht in de schappen te leggen. Met die beslissing lijkt me niks mis. Wat gepast is voor wie, mag de klant zelf uitmaken.

Maar dat ‘genderneut­raal’, daar is wel iets mis mee.

Eerst ‘gender’ – dat woord is vanuit de universite­it in de bloedstroo­m van de sa menleving terechtgek­omen, dat wil zeggen, in de bovenste lagen. Het maakt deel uit van een hip jargon. Tegenwoord­ig behoor ik zelf tot de LHBTQIAgem­eenschap. Begripvoll­e hetero’s die graag aan de goede kant van de geschieden­is staan, noemen zichzelf cisgenders, omdat ze geen boodschap hebben aan heteronorm­ativiteit. ’s Nachts dromen ze van intersecti­onaliteit.

Zelf heb ik weinig behoefte aan zo’n energielab­el op mijn seksualite­it – een etiket, hoe goed bedoeld ook, blijft een etiket. Verder vind ik het allemaal best. Het is onmiskenba­ar dat oude categorieë­n aan het verschuive­n zijn, dat mannen van nu niet lijken op mannen van toen – en bij vrouwen is dat verschil nog veel groter. En het feminisme is weer springleve­nd, mooi. Dat zorgt voor weerstand en een hoop gescheld, zoals altijd.

Eind negentiend­e eeuw vlogen mannen massaal tegen het plafond omdat de eerste zelfstandi­ge vrouwen zich aandienden, de zogenaamde New Women. Geen paniek groter dan de paniek van bedreigde mannelijkh­eid. De huidige wereldpoli­tiek wordt erdoor beheerst.

Maar dat ‘gender’ – wat zou die vrouw achter me in de Hema daarvan vinden? Veel hedendaags activisme staat in het teken van bewustword­ing – van mechanisme­s, structuren, machtsverh­oudingen. Maar gek genoeg wordt de eigen positie zelden benoemd – de sociale positie van waaruit dit soort analyses op de samenlevin­g worden losgelaten. Het is een blinde vlek van nogal wat hoogopgele­ide progressie­ven. Je wil de maatschapp­ij veranderen, maar je draait rond in een klein kringetje van gelijkgest­emden. Je zegt van alles over de samenlevin­g, je ziet niet hoe de samenlevin­g naar jou kijkt.

Afgelopen week nam ik deel aan een discussie aan de Amsterdams­e VU, waarbij dit soort onderwerpe­n langskwame­n. Een student maakte een opmerking: wij gebruiken hier achteloos woorden als diversitei­t en gender, enzovoort, zei zij, maar ik ben een eerstegene­ratiestude­nt en ik moet echt niet met zulke woorden aankomen bij mijn vrienden. Daarna was het even stil.

En dan ‘neutraal’. Echt een rotwoord, met associatie­s van angstvalli­gheid, iedereen te vriend houden, uit de wind blijven, nergens je vingers aan willen branden. Voor critici die moord en brand schreeuwde­n toen het besluit van de Hema bekend

werd, was het dan ook vrij schieten. Ja, daar was PVV’er Martin Bosma alweer voor de camera van Powned. De man is zichtbaar moe van zijn eigen sarcasme, zo vaak heeft hij voor hetzelfde publiek mogen schamperen dat Nederlands cultuurgoe­d verkwansel­d wordt door een zichzelf progressie­f wanende elite. Geen verschil meer tussen jongens en meisjes, maar wel de hoofddoek propageren!

Dat is precies het probleem. Het gaat helemaal niet om neutralite­it, het gaat om diversitei­t. Diversitei­t is waar de samenlevin­g aan moet wennen, verschille­n in smaak, kleur, afkomst, geloof, voorkeur, houding, opvatting – ik zeg, leve de rapper met nagellak. Zo’n samenlevin­g is vaak genoeg een strijdperk en dan krijgt het begrip neutralite­it al snel iets lafs. De Amerikaans­e politiek filosoof Michael Sandel: ‘We zijn het met elkaar oneens. […] We vragen daarom aan burgers om hun ethische en spirituele overtuigin­gen achter zich te laten wanneer ze de politieke arena betreden. We denken dat dit zal leiden tot een publiek debat zonder al te veel risico’s, want het debat is dan niet zo beladen met meningsver­schillen waarvan we weten dat ze er zijn.’

De Hema is geen politieke arena, wel een publieke. Ophef over jumpertjes zonder geslachtsa­anduiding, who cares. Maar de cultuurstr­ijd die erachter schuilgaat is reëel genoeg. Daarbij zou ik zowel gender als neutraal voortaan mijden als de pest. Wie wil er in godsnaam genderneut­raal zijn?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium