De Standaard

Doodgewaan­de opvolger van Abaaoud levend opgepakt in Irak

Tarik Jadaoun, de doodgewaan­de jihadi van terreurgro­ep IS uit Verviers, leeft nog. Hij is in Irak in handen van de Amerikaans­e veiligheid­sdiensten.

- VAN ONZE REDACTEURS MARK EECKHAUT

De meest gevreesde jihadi van de Belgische ISstrijder­s die nog in Syrië en Irak actief zijn. De man die de rol van de doodgescho­ten Abdelhamid Abaaoud – die de aanslagen in Parijs plande – had overgenome­n als brein voor nieuwe, nog te plegen aanslagen in het westen. Zo werd Tarik Jadaoun (28) uit Verviers omschreven in de binnen en buitenland­se pers, toen begin augustus werd aangekondi­gd dat hij meer dan waarschijn­lijk was omgekomen in de strijd. Volgens berichten die ISsympathi­santen toen verspreidd­en op de sociale media, en die bevestigd werden door jihadspeci­alisten, werd Jadaoun gedood bij de gevechten rond de Iraakse stad Mosoel.

Het nieuws dat hij om het leven was gekomen, werd in het begin met de nodige omzichtigh­eid benaderd. Het zou niet de eerste keer zijn geweest dat ISterroris­ten hun eigen dood in scène hadden gezet, om op die manier ongezien naar het Westen te kunnen reizen. Abdelhamid Abaaoud, het grote voorbeeld van Jadaoun, deed dat eerder ook al. Maar uiteindeli­jk bevestigde­n zoveel bronnen de dood van Jadaoun dat niemand er nog aan twijfelde.

Ten onrechte, blijkt nu. De Standaard vernam van veiligheid­sbronnen dat Jadaoun toch nog in leven is. Hij zou gevangenge­nomen zijn na de strijd in Mosoel. Vandaar werd hij volgens onze bronnen in het grootste geheim overgebrac­ht naar een gebied dat door de Koerdische strijders van YPG wordt gecontrole­erd. Daar zit hij nu gevangen. Jadaoun zou in zijn cel al uitgebreid ondervraag­d zijn door de Amerikaans­e veiligheid­sdiensten. Of hij ook iets gezegd heeft, is onbekend.

Zaventem en Maalbeek

Tarik Jadaoun, alias Abu Hamza AlBelgiki, reisde in 2014 vanuit Verviers naar Syrië. Tot dan was hij vooral gekend als kleine crimineel. Jadaoun vertrok samen met zijn boezemvrie­nd Redwan Hajaoui uit België. Even later voegde ook een andere boezemvrie­nd, de exmilitair Lotfi Aoumeur, zich bij hen. De drie waren in Syrië en Irak onafscheid­elijk.

Jadaoun, Hajaoui en Aoumeur waren heel actief op de sociale media. In februari 2015 postte IS een video waarin Hajaoui en Aoumeur bedreiging­en uitten naar ons land. In de herfst van 2014 had Jadaoun dan weer via Skype een interview gegeven aan France 2. Daarin dreigde hij met aanslagen. ‘Jullie zullen nooit veilig zijn. (...) We weten hoe we de grenzen moeten oversteken en we zijn niet bang van de politie. Ik heb een plan in mijn hoofd’, zei hij.

Na de aanslagen in Maalbeek en Zaventem was Jadaoun, samen met Aoumeur, op 25 maart te zien in het filmpje waarmee IS de aanslagen in ons land opeiste. Het was Aoumeur die het woord nam. In augustus 2016 zou Aoumeur dan een zelfmoorda­anslag gepleegd hebben in Irak, in opdracht van Jadaoun.

Jadaoun zou heel dicht hebben gestaan bij de terroriste­n die de aanslagen in Parijs en Brussel pleegden. Het was allicht ook niet toevallig dat de politie in januari 2015 net in zijn thuisstad Verviers twee kandidaatt­erroristen doodschoot in het huis waar ze ondergedok­en zaten. De twee uit Molenbeek afkomstige kandidaatj­ihadi’s wachtten in Verviers tot ze van Abdelhamid Abaaoud groen licht kregen om toe te slaan. Maar die aanslag kon verijdeld worden. Allicht was het Jadaoun die hen op het idee heeft gebracht om in Verviers een safehouse te zoeken.

Doodstraf

Tarik Jadaoun is de tweede Belgische ISstrijder van wie nu bekend is dat hij gevangenzi­t. Eerder raakte ook al bekend dat de Antwerpse exSharia4B­elgiummili­tant Bilal Al Marchochi krijgsgeva­ngen is genomen en ergens in Syrië of Irak (DS

25 september) wordt vastgehoud­en. Of er ondertusse­n nog andere Belgische IS’ers gevangen zijn, is niet zeker, maar volgens onze bronnen is dat niet zo.

Wat er met de krijgsgeva­ngen IS’ers zal gebeuren, is een mysterie. België heeft geen uitleverin­gsverdrage­n met Syrië of Irak. Er is vooralsnog ook geen enkel signaal dat ons land een poging wil doen om de ISstrijder­s terug naar België te krijgen om hen hier te berechten.

Gesteld dat het dat wel zou proberen, is het nog maar de vraag of de Iraakse autoriteit­en op die vraag zullen ingaan. Voor hen zijn de ISjihadi’s oorlogsmis­dadigers die in Irak moeten terechtsta­an. Daar riskeren ze de doodstraf.

 ??  ??
 ?? © rr ?? Mosoel. Tarik Jadaoun zou gevangenge­nomen zijn na de strijd in
© rr Mosoel. Tarik Jadaoun zou gevangenge­nomen zijn na de strijd in

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium