De Standaard

Tussen wahabismee­n modernisme

Het was de ‘laatste hervorming’ in het ultraconse­rvatieve koninkrijk die er ooit zou komen, dachten vrouwen in SaudiArabi­ë altijd. Toch mogen ze straks achter het stuur. Wat is er plots veranderd?

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN

Een bekende cartoon over SaudiArabi­ë toont een man en vrouw die net op de Saudische televisie hebben gekeken naar de film

Thelma and Louise (uit 1991, over twee vrouwen die een bevrijdend­e roadtrip maken in de VS). ‘De film duurde maar acht minuten’, stelt de man vast. ‘Ze hebben alle scènes eruit geknipt waarin vrouwen met de auto rijden’, legt de vrouw uit.

Zo symbolisch was het autorijver­bod voor vrouwen in het oerconserv­atieve koninkrijk dat altijd werd gedacht dat dit het allerlaats­te taboe zou zijn dat zou sneuvelen. Maar dinsdagavo­nd raakte plots bekend dat koning Salman (81) vrouwen vanaf juni volgend jaar een rijbewijs wil toestaan. Tal van Saudische vrouwen noemden de beslissing van de koning gisteren op Twitter dan ook ‘een historisch moment’. ‘Eindelijk’, was een andere veelgehoor­de commentaar. Wat is er aan de hand in SaudiArabi­ë, het land van de twee heiligste plaatsen van de islam, Mekka en Medina?

Al tweehonder­d jaar heeft de familie AlSaud een bondgenoot­schap met de aanhangers van Muhamad ibn AbdelWahab, een ultraconse­rvatieve prediker uit de 18de eeuw. Het Saudische koningshui­s mag volgens dat verbond het land autoritair besturen, maar de religie moet in handen blijven van ‘wahabitisc­he’ geestelijk­en.

Buitenland­se chauffeur

Die clerus is machtig in SaudiArabi­ë, en anders dan in de meeste Arabische landen houdt hij vast aan een strikte scheiding van de seksen. Om naar het buitenland te reizen, te trouwen, een klacht bij de politie in te dienen en in veel gevallen om te mogen werken, hebben Saudische vrouwen nog altijd de toestemmin­g van een mannelijke voogd nodig.

Autorijden paste ook in dat plaatje: een vrouw alleen in een auto, zonder voogd, die kan alleen onderweg zijn naar een zonde.

Al jaren voeren Saudische vrouwen campagnes tegen het autorijver­bod, waarbij ze zichzelf filmen aan het stuur en die filmpjes posten op sociale media. Ze wezen op de belachelij­ke consequent­ies van het rijverbod. Een vrouw mag in SaudiArabi­ë niet haar eigen kinderen naar school rijden, maar mag daarvoor wel een beroep doen op een mannelijke chauffeur – vaak uit verre landen als Pakistan of Sri Lanka – die dan wel wordt geduld als ‘nietverwan­t maar acceptabel, zolang de vrouw op de achterbank zit’.

Bij zijn aantreden, twee jaar terug, werd van de oude koning Salman verwacht dat hij een soort tussenpaus zou zijn. Maar hij gaf een groot deel van zijn macht aan zijn zoon Mohamed (31), die de verzuchtin­gen van de jonge generaties – meer dan de helft van de Saudi’s is jonger dan dertig – beter lijkt aan te voelen. ‘Er is in de laatste twee jaar meer veranderd dan in de vijftig jaar tevoren’, zei Faisal Abbas, hoofdredac­teur van de Saudische krant Arab News, daarover aan De Standaard.

Bioscopen weer open?

Kroonprins Mohamed bin Salman tekende voor zijn land de ‘Visie 2030’ uit, waarin – in tijden met lage olieprijze­n – hij zijn land probeert voor te bereiden op tijden waarin oliegeld niet meer alom voorradig zal zijn. Het opheffen van restrictie­s voor vrouwen – de helft van de bevolking, en meer dan de helft van de studenten aan de Saudische universite­iten – maakt daarvan deel uit.

Ook de macht van de ooit alomaanwez­ige zedenpolit­ie werd al ingeperkt, er worden nu concerten georganise­erd waar mannen en vrouwen samen mogen opdagen, en vorig weekeinde mochten vrouwen voor het eerst binnen in het Koning Fahdstadio­n in de hoofdstad Riyad, waar de 87ste verjaardag van de uitroeping van het koninkrijk SaudiArabi­ë werd gevierd. Wie weet worden binnenkort weer bioscopen geopend – nog zo’n absurd verbod, dat geldt sinds 1980.

Steun van geestelijk­en

Wat helpt, is dat het koningshui­s voorlopig niet rechtstree­ks moet aansturen op een conflict met de conservati­eve clerus. Het autorijver­bod is een kwestie van wahabitisc­he ‘traditie’: er staat nergens in de Koran geschreven dat vrouwen niet op een kameel mogen rijden. Het is geen toeval dat er nergens anders in de islamitisc­he wereld zo’n autorijver­bod geldt.

De beslissing van de koning werd dinsdag ook gesteund door een meerderhei­d van de Raad van Hoogste Geestelijk­en, een belangrijk adviesorga­an – wat niet wil zeggen dat andere geestelijk­en het besluit niet zullen bekritiser­en.

In de internatio­nale wereld scoort SaudiArabi­ë met de opheffing van het autorijver­bod. Critici wijzen er dan weer op dat het koninkrijk op andere vlakken minder goed bezig is: het soennitisc­he SaudiArabi­ë bombardeer­t het straatarme Jemen omdat het daar de invloed van zijn sjiitische aartsrivaa­l Iran in opmars ziet, en gedraagt zich erg nerveus in die regionale rivaliteit in het algemeen. Optimisten prijzen voorlopig het feit dat er alvast binnenin iets lijkt te bewegen.

 ??  ?? Al jaren voeren Saudische vrouwen campagnes tegen het autorijver­bod, waarbij ze zichzelf filmen aan het stuur en die filmpjes posten op sociale media.
Al jaren voeren Saudische vrouwen campagnes tegen het autorijver­bod, waarbij ze zichzelf filmen aan het stuur en die filmpjes posten op sociale media.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © afp, reuters, isopix, belga, epaefe ??
© afp, reuters, isopix, belga, epaefe
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium