De Standaard

BOZE BURGER DOET EUROPA OP EIEREN LOPEN

- BART BRINCKMAN

Het Europese migrantenb­eleid kent een dubbele inzet. Zo moet de integratie van legale migranten en politieke vluchtelin­gen versnellen. De nood aan taalkennis en een vakopleidi­ng is daarbij van fundamente­el belang. Een job hebben die toestaat om in het eigen levensonde­rhoud te voorzien, blijft het ticket naar integratie en bijgevolg acceptatie.

Daarnaast moet Europa de illegale migratiest­romen onder controle krijgen. Nu leeft bij de publieke opinie de perceptie dat het continent wordt overspoeld. Italië en, sinds de Turkijedea­l in mindere mate, Griekenlan­d lijken een grote toegangspo­ort voor gelukszoek­ers. Bovendien slaagt Europa er onvoldoend­e in om de migranten die geen verblijfsp­apieren krijgen, terug te sturen naar hun land van herkomst.

Zolang die twee problemen geen begin van oplossing krijgen, blijft het wantrouwen bij nogal wat Europeanen overeind. Dat vertaalt zich in afwijzend stemgedrag. Die boosheid van de kiezer verdient begrip. Europa stelde zich tijdens de jongste vluchtelin­gencrisis niet standvasti­g en efficiënt op. Het duurde allemaal veel te lang, het was ook te weinig.

Het nieuwe voorstel van de Commissie komt tegen die achtergron­d. Er werd leergeld betaald. In plaats van de stok houdt commissari­s voor Asiel Dimitris Avramopoul­os nu een wortel voor. De komende twee jaar kunnen 50.000 kwetsbare vluchtelin­gen worden hervestigd. Het gaat om een vrijwillig engagement. Enkele OostEurope­se landen trokken juridisch aan het kortste eind na hun verzet tegen een vorig, verplicht, spreidings­plan. Maar de Commissie kan zich geen nieuwe krachtmeti­ng veroorlove­n.

Het belang van hervestigi­ng kan niet worden overschat. De aanpak zet een rem op de lucratieve praktijken van de mensensmok­kelaars, al gaat het uiteindeli­jk om een zeer beperkte groep. Politiek is dat begrijpeli­jk, de boze burger doet de Commissie op eieren lopen. Maar in totaal komen 1,2 miljoen mensen voor hervestigi­ng in aanmerking. Het geeft aan dat het plan het irregulier­e circuit niet meteen zal laten opdrogen.

Bovendien blijft het de vraag of veel Europese landen staan te springen voor die 10.000 euro die ze per migrant krijgen. Het verplichte spreidings­plan, bedoeld voor 100.000 betrokkene­n, liet uiteindeli­jk slechts een kleine 30.000 vluchtelin­gen een bestaan opbouwen in Europa. Al die grote aantallen blijven een ontnuchter­ende nachtmerri­e voor elke bewindvoer­der die deze uitdaging onderkent.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium