De Standaard

Met de Tien Geboden naar Washington

Roy Moore schat de Tien Geboden hoger in dan de Amerikaans­e grondwet. Zijn overwinnin­g in de voorverkie­zingen voor de Senaat in Alabama is slecht nieuws voor zijn Republikei­nse partij.

- VAN ONZE REDACTRICE EVITA NEEFS

BRUSSEL I Als de titel Comeback Kid niet was opgeëist door Bill Clinton, zou Roy Moore er met recht en rede aanspraak op kunnen maken, zeker nu de Republikei­nse kiezers van Alabama hem verkozen als hun kandidaat voor de Senaat, boven de zittende Luther Strange. Ondanks de steun van president Trump en de Republikei­nse partijtop moest Strange de duimen leggen voor Moore, die werd aangemoedi­gd door Steve Bannon, Sarah Palin en de Europahate­nde Brit Nigel Farage.

Moore haalde voor het eerst de me dia in 1992, toen hij als pas benoemde rechter een houten bord met de Tien Geboden in zijn rechtszaal hing en daarmee de grondwette­lijke scheiding van kerk en staat aan zijn cowboylaar­s lapte. De American Civil Liberties Union spande een proces in om het paneel te laten verwijdere­n. Moore werd in het ongelijk gesteld, maar was wel meteen een bekend figuur.

In 2000 kon hij zijn faam verzilvere­n. Hij werd verkozen tot voorzitter van het hooggerech­tshof van Alabama en haalde prompt de Tien Geboden weer boven. Deze keer niet in hout, maar in graniet Het 2,5 ton zware mo nument werd op 31 juli 2001, in het holst van de nacht, in de rotonde van het gerechtsge­bouw geplaatst. Weer beval een rechter de verwijderi­ng ervan, waarna duizenden mensen een maand lang voor het gerechtsho­f kampeerden om Roy’s Rock te beschermen. Moore weigerde zijn kunstwerk weg te halen. Het monument, zei hij, herinnert eraan dat Gods wil boven de wetten van de mens staat.

‘Misdaad tegen de natuur’

In november 2003 werd Moore afgezet als opperrecht­er en begon hij aan een rondreis door de VS, met zijn rotsblok op een open vrachtwage­n. Overal trok hij massa’s toeschouwe­rs. Maar drie jaar later schoot zijn popularite­it te kort om de zittende gouverneur te wippen. Die vond hij te laks tegenover abortus en homoseksua­liteit – ‘een misdaad tegen de natuur, een daad zo afschuweli­jk dat ze onmogelijk te beschrijve­n is’. Nu, als zeventigja­rige, staat Moore er weer helemaal. Dinsdag won hij de tweede ronde van de Repu blikeinse voorverkie­zingen. Op 12 december moet hij het opnemen tegen de Democratis­che kandidaat.

Moores verkiezing is niet per se een blamage voor president Trump, al had die fel campagne gevoerd voor diens rivaal Luther Strange. Moore en Trump tappen immers uit hetzelfde vaatje. Moore bewondert en steunt de

president. En die heeft zich nu enthousias­t achter Moore geschaard. ‘Luther Strange started way back & ran a good

race. Roy, WIN in Dec!’, tweette hij. In de laatste verkiezing­srally voor Strange opperde Trump zelfs dat hij zich misschien had vergist van kandidaat. Hij verwijderd­e ook meteen zijn steuntweet­s voor de verliezer.

Voor de Republikei­nse partijtop is Moores overwinnin­g niet zo’n welkom nieuws. Als hij in december wint (niet onmogelijk vermits Alabama al een kwarteeuw geen Democraat naar de Senaat stuurde), zit fractielei­der Mitch McConnell wel met ‘een stoorzende­r’ – zoals Moore zijn opdracht in Washington omschrijft – in zijn gelederen. Senator Moore zal weigeren in de pas te lopen en het zal voor de Republikei­nse partijtop nog moeilijker worden iets voor elkaar te krijgen.

‘Vladimir Poetin aast op een deel van de 200 miljoen dollar voor de heropbouw van Syrië’ Volgens historicus MICHAEL BURLEIGH volgt de Russische president een handige strategie in het MiddenOost­en. Hij heeft soennitisc­he Tsjetsjene­n naar het front gestuurd die Arabisch spreken. Moore zelf beschouwt het als zijn taak ‘stoorzende­r te spelen’ binnen zijn eigen partij

 ?? © afp ?? Roy Moore: ‘Homoseksua­liteit is een misdaad tegen de natuur, zo afschuweli­jk dat ze onmogelijk te beschrijve­n is’.
© afp Roy Moore: ‘Homoseksua­liteit is een misdaad tegen de natuur, zo afschuweli­jk dat ze onmogelijk te beschrijve­n is’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium