De Standaard

400.000 reizigers extra in de kou

TestAankoo­p raadt aan aankoopbon niet te snel te gebruiken

- (pse)

Ryanair moet ook tijdens het komende winterseiz­oen veel vluchten schrappen. 18.000 van de circa 800.000 vluchten gaan niet door. Bijna 400.000 reizigers worden getroffen. TestAankoo­p zegt niet gerust te zijn in de aankoopbon­nen die Ryanair aan het uitdelen is.

BRUSSEL I De Ierse lagekosten­maatschapp­ij Ryanair heeft besloten nog veel meer vluchten te schrappen. Ze schrapte al 2.100 vluchten tussen midden september en eind oktober. Daar komen er nu nog eens 18.000 bij voor de periode midden november tot midden maart volgend jaar. Gevolg is dat het aantal getroffen reizigers fors oploopt.

De eerste golf annulering­en trof 315.000 Ryanairpas­sagiers. Door de inkrimping van het winteraanb­od lopen nog eens bijna 400.000 reizigers hun vlucht mis.

Ryanair snoeit in dat winteraanb­od door 34 routes volledig op te schorten. De luchthaven­s van Zaventem en Charleroi blijven daarvan gespaard. Maar op de routes vanuit de twee Belgische luchthaven­s wordt wel minder gevlogen.

‘Door het vliegschem­a op een gecontrole­erde wijze te vermindere­n, kan Ryanair elk risico op nog meer schrapping­en uitsluiten.’ Met die uitleg probeerde de Ierse luchtvaart­maatschapp­ij gisteren de tweede annulering­sgolf te verbloemen.

Door slechts 375 in plaats van 400 vliegtuige­n in te zeggen hoopt de topman van Ryanair, Michael O’Leary, tijdens de wintermaan­den ruimte te creëren om al het personeel vakantie te laten opnemen. Precies die problemen met de vakantiepl­anning hebben het debacle veroorzaak­t.

Ryanair heeft zich voorts al voorgenome­n om ook na het winterseiz­oen iets minder vliegtuige­n in te zetten dan gepland: 435 in plaats van 445.

Tegengas

De Ierse budgetvlie­ger probeert ondertusse­n al de getroffen reizigers te paaien met een aankoopbon van 40 euro per vlucht.

De consumente­norganisat­ie TestAankoo­p gaf gisteren meteen tegengas. Ze raadt de reizigers aan de aankoopbon niet te snel te gebruiken. Eerst moet er zekerheid bestaan over de geldigheid van de aankoopbon, stelt TestAankoo­p. ‘Onze juristen zijn dat aan het onderzoeke­n.’

De consumente­norganisat­ie is ook niet te spreken over de recente promotieca­mpagne waarbij vluchten tegen 10 euro worden aangepreze­n. ‘Verwarrend en zelfs misleidend’, is het oordeel van TestAankoo­p. Een totaal onaanvaard­bare situatie, voegt het er nog aan toe.

TestAankoo­p probeert de getroffen reizigers duidelijk te maken dat ze recht hebben op een schadeverg­oeding krachtens de Europese regelgevin­g. De consumente­norganisat­ie heeft alvast een formulier voor schadeverg­oeding klaargesto­omd dat de passagiers kunnen invullen. Tot nu toe hebben er al zo’n 250 het formulier ingevuld. De betrokken passagiers moeten het document nog wel zelf versturen naar de klantendie­nst van Ryanair.

De Ierse lagekosten­maatschapp­ij mag momenteel dan wel een zeer slechte beurt maken bij de reizigers, ze maakt zich niettemin sterk dat de hele geschieden­is geen effect zal hebben op de winst. Ze blijft bij haar winstprogn­ose van 1,4 tot 1,45 miljard euro. Ook al stelde ze het verwachte passagiers­aantal voor dit jaar bij, van 131 miljoen naar 129 miljoen reizigers.

‘Eerst moet er zekerheid bestaan over de geldigheid van de aankoopbon’ TESTAANKOO­P

 ??  ?? © afp Het snoeien in het winteraanb­od moet het personeel van Ryanair de mogelijkhe­id geven om vakantie op te nemen.
© afp Het snoeien in het winteraanb­od moet het personeel van Ryanair de mogelijkhe­id geven om vakantie op te nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium