De Standaard

EEN VLEUGJE VRIJHEID

- RUBEN MOOIJMAN

Een al te soepele arbeidsmar­kt kan ook ongewenste effecten hebben. Vraag het Duitsland maar

Het Grondwette­lijk Hof ziet geen bezwaren in de wetgeving die flexijobs mogelijk maakt. Voor arbeidsrec­htspeciali­sten is dat geen verrassing. De wetgever heeft nu eenmaal het recht om wetten te veranderen, ook als de vakbonden het daar niet mee eens zijn.

De belangrijk­ste argumenten die tegen de flexijobs ingeroepen kunnen worden, zijn dan ook niet juridisch van aard, maar politiek. De regeling komt neer op een soort uitruil. De flexijobs komen tegemoet aan een reële vraag naar flexibele arbeid in de horeca. Veel werk dat vroeger in het zwart gebeurde, is nu wit geworden. Anderzijds dragen de flexijobbe­rs minder bij aan de sociale zekerheid dan reguliere arbeidskra­chten. En aan het systeem hangt een geurtje van een steeds liberalere en bedrijfsvr­iendelijke­re samenlevin­g. Of dat geurtje lekker ruikt of vies, hangt af van de maatschapp­ijvisie die je aanhangt.

Het staat vast dat het arrest van het Grondwette­lijk Hof politieke repercussi­es heeft. Staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open VLD) was er razendsnel bij om via een triomfante­lijke mededeling in herinnerin­g te brengen dat er al 28.000 tevreden mensen aan de slag zijn via een flexijob, en dat het systeem daarom uitgebreid wordt naar de detailhand­el. De flexijobs zijn bij uitstek een verwezenli­jking die past in het liberale gedachtego­ed: minder overheid, weinig regels, ruim baan voor ondernemer­s.

België, waar de loonlasten tot de hoogste ter wereld behoren en de neiging om alles in regeltjes te gieten vaak een verstikken­d effect heeft, kan zo’n vleugje ondernemin­gsvriendel­ijke vrijheid best gebruiken. De flexijobs zijn een succes, dat staat buiten kijf. Ze passen in een moderne visie op arbeid. Die houdt niet langer vast aan een door de prikklok gedicteerd­e negentotvi­jfmentalit­eit, maar gaat ervan uit dat de arbeidstij­d en plaats ondergesch­ikt moeten zijn aan de noodzaak om gedaan te krijgen wat er moet gebeuren.

Toch zijn sommige bedenkinge­n ook terecht. De financieri­ng van de sociale zekerheid staat onder druk. Niet alleen door de flexijobs, ook door de neiging om steeds grotere delen van het loon te vervangen door extralegal­e voordelen, of door initiatiev­en als cashforcar. Ook is het oppassen dat de flexibilit­eit niet te ver doorslaat. Landen als Duitsland en Nederland hebben tot hun schade en schande moeten ondervinde­n dat een al te soepele arbeidsmar­kt ook ongewenste effecten kan hebben. Maar daar zijn we in België nog behoorlijk ver van verwijderd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium