De Standaard

‘Waarom het risico nemen dat de doodrijder vlucht?’

Muhammed Aytekin, de man die Merel De Prins heeft doodgerede­n in Vilvoorde, is verdwenen. Maar volgens zijn advocaat is hij niet op de vlucht.

- VAN ONZE REDACTRICE ELINE BERGMANS

BRUSSEL I Nadat de politie hem woensdagav­ond niet thuis had aangetroff­en, werd Muhammed Aytekin gisteren nationaal en internatio­naal geseind. Het gerecht vreesde dat de 22jarige man was gevlucht omdat hij terug naar de gevangenis moest. ‘Lariekoek’, aldus zijn advocaat Yannick De Vlaemynck. ‘Mijn cliënt zal zich vrijdagvoo­rmiddag (vandaag, red.) aanmelden bij de gevangenis. Hij was gewoon even niet thuis, maar wil zijn verantwoor­delijkheid zeker niet ontlopen.’

Op 28 oktober 2015 reed Aytekin met zijn BMW Merel De Prins aan op het fietspad. Hij ging er meteen vandoor. Hij zou nog zijn middelving­er hebben opgestoken naar een frituuruit­bater die hem aanmaande te stoppen.

Oogaandoen­ing

Het twaalfjari­ge meisje overleed even later in het ziekenhuis. Aytekin reed richting zijn familie in Turkije, maar besloot in Hongarije rechtsomke­ert te maken. Na zes dagen gaf hij zich aan in Vilvoorde. Op zijn proces bleek dat hij al achttien keer was veroordeel­d voor verkeersin­breuken. De politierec­htbank veroordeel­de hem eind vorig jaar tot vijf jaar cel en een levenslang rijverbod.

Maar in maart, na vier maanden opsluiting, gaf de strafuitvo­eringsrech­tbank hem de toestemmin­g om de gevangenis te verlaten. Door een ernstige oogaandoen­ing riskeerde Aytekin blind te worden. Het parket verzette zich niet tegen die beslis sing.

Aan zijn voorlopige vrijlating waren wel voorwaarde­n gekoppeld, zegt Luc Hennart, voorzitter van de Franstalig­e Brusselse rechtbank. Zo moest hij tijdens zijn behandelin­g een vaste verblijfpl­aats hebben en werd hij opgevolgd door een justitieas­sistente. Aytekin mocht ook geen alcohol drinken, noch met de auto rijden. Bovendien kreeg hij een verbod om het land te verlaten.

Op 19 september verscheen Aytekin opnieuw voor de strafuitvo­eringsrech­tbank waar hij vroeg om de vrijlating te verlengen. Eergistere­n besliste de rechter dat hij terug naar de gevangenis moet, waar zijn behandelin­g kan worden verdergeze­t.

Volgens zijn advocaat Yannick De Vlaemynck was Aytekin niet op de hoogte van die beslissing. ‘Toen hij hoorde dat het gerecht hem zocht, heeft hij meteen naar mij gebeld. Omdat ik veel werk had, kon ik hem pas ’s avonds zien. Toen was de gevangenis al dicht, maar vrijdag (vandaag, red.) zal hij zich aangeven.’

Enkelband?

Of dat klopt, was gisteravon­d niet duidelijk. Voor de nabestaand­en van Merel De Prins betekende de verdwijnin­g van Muhamed Aytekin in ieder geval een zware schok. ‘Ik kan dit niet begrijpen’, zei Peggy Muylderman­s, de moeder van Merel. ‘Waarom konden ze hem geen enkelband geven? Waarom het risico nemen dat hij zou vluchten?’

Een enkelband blijkt wettelijk gezien onmogelijk, bij een voorlopige vrijheid om medische reden. Maar Valerie Hendrikx, woordvoerd­er van de Brusselse justitiehu­izen, benadrukt dat de begeleidin­g van Muhamed Aytekin volgens de regels verliep. ‘Er was een maandelijk­s onderhoud met zijn justitieas­sistente’, zegt Hendrikx.

Als Aytekin zich vandaag gaat aangeven, is de kous nog niet af. De advocaat overweegt beroep bij het Hof van Cassatie zodat zijn cliënt straks opnieuw kan vrijkomen.

‘Ik kan dit niet begrijpen. Konden ze hem geen enkelband geven?’ PEGGY MUYLDERMAN­S Moeder van Merel De Prins

 ??  ?? Iemand legt bloemen op de plek waar Merel De Prins werd doodgerede­n.
Iemand legt bloemen op de plek waar Merel De Prins werd doodgerede­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium