De Standaard

Zoete wraak

- (jfs) (belga)

De medeoprich­ter van Ecolo

heeft een nieuw doel in zijn leven. Een jaar nadat hij is vrijgespro­ken voor de moord op zijn vrouw Véronique Pirotton, keert hij terug naar de politiek. Hij richt de politieke beweging ‘Mouvement pour la démocratie et la citoyennet­é’ (MDC) op. Een van de strijdpunt­en in het basismanif­est is de aanduiding van 15 procent van de Waalse Parlements­leden via loting. Of MDC ook een politieke partij wordt, zullen de leden beslissen in 2018.

Selectieve verontwaar­diging is beter dan géén verontwaar­diging, vond CD&V dan weer. ‘Het is opvallend dat in alle universite­itssteden de reclame verboden wordt, behalve in Antwerpen’, merkte CD&VKamerlid op. ‘Dit gaat over vernederen­de behandelin­gen van jonge vrouwen. Ik vind het de opdracht van een minister van Gelijke Kansen om daar tegen op te treden.’

Liefst een op de vijf bestuurder­s geeft geen voorrang aan een voetganger als hij een rotonde verlaat. Dat blijkt uit een studie van Vias, het voormalige Belgische Instituut voor Verkeersve­iligheid.

Sommige bestuurder­s negeren de voorrang bewust, maar de meesten weten gewoon niet dat ze voorrang moeten verlenen. Want hoewel de regels over rotondes nu al twintig jaar bestaan, kent ruim een op de acht bestuurder­s ze niet, leert de enquête van Vias.

Zo zijn bijna twee op de drie bestuurder­s niet op de hoogte dat het niet verplicht is om uiterst rechts te rijden op een rotonde. Een op de zeven gebruikt zijn richtingaa­nwijzer om een rotonde op te rijden, wat niet nodig is.

Elk jaar gebeuren nog zo’n 500 ongevallen met doden en gewonden op rotondes. ‘De rotondes veroorzake­n geregeld conflicten en spanningen tussen weggebruik­ers’, zegt Stef Willems van Vias.

In de ‘treinbunde­l’ – de parkeerpla­ats voor treinen – in Leuven is gistermidd­ag een geparkeerd­e trein zonder bestuurder in beweging gekomen. De trein kon na 150 meter gestopt worden. Er heeft op geen enkel moment iemand gevaar gelopen, zegt spoorwegma­atschappij NMBS.

‘De rijtuigen, zonder passagiers of bestuurder aan boord, reden stapvoets en niet in de richting van het station van Leuven’, zegt NMBSwoordv­oerder Dimitri Temmerman.

Begin 2016 sloeg een lege reizigerst­rein op hol tussen Landen en Tienen, over een afstand van 12 kilometer. En in januari dit jaar kwam een trein in het vormingsst­ation van Vorst in beweging, zonder begeleider of bestuurder aan boord. Die trein ontspoorde.

Temmerman wijst erop dat de NMBS verschille­nde veiligheid­ssystemen heeft om te vermijden dat op hol geslagen treinen tot gevaarlijk­e situaties zouden kunnen leiden.

Sugardaddy (2)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium