De Standaard

Afperser vergiftigt babyvoedin­g

Een afperser die dreigt voedingspr­oducten te vergiftige­n, eist miljoenen euro’s van Duitse supermarkt­en.

- (kdr)

BRUSSEL I De afperser stuurde brieven naar grote Duitse voedings en drogisteri­jketens en naar de politie. Volgens Bild gaat het om Aldi, Lidl, Rossmann, Müller, Edeka, Norma en Rewe. In die brieven dreigde de afperser ermee twintig vergiftigd­e producten in omloop te brengen in Duitse en buitenland­se supermarkt­en. Tenzij hij miljoenen euro’s losgeld krijgt – 10 miljoen euro, zegt Bild.

De man bewees al dat het hem ernst is. Op zaterdag 16 september zette hij net voor sluitingst­ijd potjes vergiftigd­e producten, onder meer babyvoedin­g, in supermarkt­en in Friedrichs­hafen aan de Bodensee. Daarna verwittigd­e hij de politie. Toen die halsoverko­p producten uit de rekken liet halen en liet onderzoeke­n, bleken vijf potjes (van verschille­nde producente­n) vergiftigd te zijn met ethyleengl­ycol of antivries.

De politie verspreidd­e gisteren beelden van de vermoedeli­jke dader, die gemaakt werden door een bewakingsc­amera in een van de supermarkt­en. Het gaat om een man van rond de vijftig, die een bril met dikke glazen draagt – mogelijk om zich te vermommen. Op de beelden draagt hij zwarte handschoen­en, schoenen met opvallende witte zolen en een markante witte muts.

Er zijn 220 agenten met de zaak bezig, want de politie vreest dat de man weinig scrupules heeft. Hij zou in zijn brief ook een gedetaille­erd plan uitgewerkt hebben om het losgeld te ontvangen. De politie riep gisteren op voorzichti­g te zijn en de politiedie­nsten te verwittige­n wanneer een verpakking gemanipule­erd lijkt – bijvoorbee­ld wanneer het deksel van een glazen potje geen ‘klak’geluid maakt bij het openen.

 ??  ?? De vermoedeli­jke dader.
De vermoedeli­jke dader.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium