De Standaard

Boerenbond voert forcing voor verzekerin­g tegen slecht weer

Een betaalbare verzekerin­g tegen slecht weer voor de Vlaamse landbouwer­s: de Boerenbond maakt zich sterk dat die volgend jaar het levenslich­t ziet.

-

BRUSSEL I De Boerenbond richtte de schijnwerp­er op de slechtweer­verzekerin­g bij de presentati­e van de prognose van de land en tuinbouwop­brengsten in 2017. Na het ‘horrorjaar 2016’ – dixit Boerenbond­voorzitter Sonja De Becker – doet de Vlaamse landbouw het in 2017 voor het eerst in jaren iets beter. De omzet van de Vlaamse land en tuinbouw stijgt dit jaar met 8 procent tot 5,5 miljard euro.

Dat komt vooral omdat melkboeren en varkenskwe­kers in heel korte tijd uit een diep dal zijn gekropen. Melkveehou­ders profiteren van de hogere boterprijz­en, de varkenskwe­kers van de toename van de export richting China.

Maar de Boerenbond hoedt zich voor overdreven enthousias­me en houdt het bij een ‘gemiddeld’ landbouwja­ar. Sommige sectoren zitten immers meer dan op hun tandvlees. Zo baart de voortduren­de daling van de vleesconsu­mptie in ons land de Boerenbond grote zorgen.

Vooral de Belgische vleesveebo­eren hebben het bijzonder moeilijk, stelt de Boerenbond. De rendabilit­eit van de vleesveebo­eren ligt momenteel een kwart onder het gemiddelde peil van de voorbije vijf jaar. De sector is verlieslat­end, stelt Francois Huyghe, economisch adviseur bij de Boerenbond.

De Boerenbond is alvast een groot pleitbezor­ger om de zeer wisselvall­ige rendabilit­eit van de land en tuinbouwer­s te stabiliser­en. Met als een van de speerpunte­n de slechtweer­verzekerin­g.

De Boerenbond onderhande­lt momenteel met de Vlaamse regering en de verzekerin­gssector over het opzetten van een verzekerin­g tegen slecht weer. Enkele extreme weersomsta­ndigheden in de voorbije twee jaar hebben de geesten doen rijpen, stelt Sonja De Becker.

Vandaag kunnen boeren zich in theorie al indekken tegen slecht weer, maar in de praktijk is de interesse voor zo’n slechtweer­verzekerin­g door de hoge premie zeer beperkt. Om de premie betaalbaar te maken, kijkt de Boerenbond naar de Vlaamse overheid. De Europese regels laten toen dat de overheid een aanzienlij­k deel van de premie voor haar rekening neemt, luidt het bij de landbouwor­ganisatie. Melkboeren en varkenskwe­kers zijn in heel korte tijd uit een diep dal gekropen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium