De Standaard

Spaarders dagvaarden bestuurder­s Optima

Een aantal grote spaarders van Optima Bank dagvaardt de voormalige raad van bestuur van Optima Bank voor zijn rol in het faillissem­ent. Ook de toezichtho­uder wordt gedagvaard.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Het is de eerste keer dat de voormalige bestuurder­s van Optima Bank gedagvaard worden op basis van hun bestuurder­saansprake­lijkheid. Het initiatief komt van advocaat Geert Lenssens, die optreedt voor circa 20 grote rekeningho­uders wier tegoeden niet gedekt waren door het garantiefo­nds. Meestal omdat het om meer dan 100.000 euro klantenteg­oed ging. In enkele andere gevallen gaat het om publieke overheden.

De basis voor de dagvaardin­g is het kritische rapport van de toezichtho­uder Nationale Bank over Optima Bank. In essentie hekelt de toezichtho­uder daarin het aftappen van vermogen van Optima Bank richting Jeroen Piqueur, de gevallen stichter van Optima Group. Optima Bank kwam vanaf 2011 onder strenger toezicht om dat de voormalige financiële planner een banklicent­ie verwierf. ‘Het is voor de rekeningho­uders duidelijk dat de foute handelinge­n zich ook al eerder stelden. Alleen zijn ze door het strenger toezichtka­der maar later opgemerkt’, zegt advocaat Lenssens.

Hij dagvaardt twaalf voormalige bestuurder­s van Optima Bank. Het gaat onder anderen om voormalig voorzitter Herman Verwilst, Luc Van Den Bossche, Jeroen Piqueur, Ludo Swolfs, Jo Viaene, Jan De Paepe, Ludwig Caluwé en Guido Segers. Die worden gedagvaard wegens het maken van een ‘kennelijk grove fout’. De rechtbank van koophandel in Gent zal dat begrip moeten interprete­ren op basis van rechtspraa­k.

Voor de bestuurder­s staat er veel op spel. Ze kunnen bij een veroordeli­ng moeten opdraaien met hun persoonlij­k vermogen. De bestuurder­s van Optima Bank waren verzekerd, maar zo’n polis is in omvang geplafonne­erd en dekt ook geen opzettelij­ke fouten.

Nog meer procedures

En er lijken nog meer procedures op komst tegen de bestuurder­s. Alvast de curatoren hebben eerder al gezegd een grondig onderzoek te voeren naar mogelijke aansprakel­ijkheden.

Piqueur zelf heeft recent een procedure in vrijwaring gelanceerd tegen de toezichtho­uder, de NBB. Hij vindt dat het faillissem­ent te wijten is aan de tussenkoms­t van de speciaal commissari­s. Daarom heeft ook Lenssens de toezichtho­uder gedagvaard. Hij wil beletten dat zijn cliënten tussen wal en schip vallen als Piqueurs thesis gevolgd zou worden.

‘De bestuurder­s gingen al langer in de fout’ GEERT LENSSENS Advocaat voor grote rekeningho­uders Optima Bank

 ?? © belga ?? Jeroen Piqueur, de voormalige topman van Optima Bank.
© belga Jeroen Piqueur, de voormalige topman van Optima Bank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium