De Standaard

De 5 werken voor Hein

Als de Champions Leaguenede­rlaag tegen Celtic één iets duidelijk gemaakt heeft, dan is het wel dat Anderlecht op dit moment één grote puinhoop is. Hein Vanhaezebr­ouck zal straks tijd en energie nodig hebben om van dit paarswit een vlot draaiende machine

- (jug)

1 De ploeg weer leren aanvallen

De spelers beseffen het zelf: eens Anderlecht de bal heeft, weet bijna niemand nog wat hij ermee moet aanvangen of hoe er een vloeiende aanval moet worden opgezet. Zeker de nieuwkomer­s van deze zomer trokken grote ogen. Zelden een team meegemaakt met zo weinig ideeen.

Bij René Weiler was het plan altijd om na een balrecuper­atie het leer zo snel mogelijk voor de goal te krijgen. Hoe maakte eigenlijk weinig uit, als er maar niet te veel gebreid werd. Paarswit was overgeleve­rd aan lange ballen die eens goed vielen of een individuel­e actie van iemand als Hanni die eens goed uitdraaide, maar zeker Hanni kampt nu met een vormcrisis.

Frutos probeerde dat aan te passen door wel offensieve looplijnen en aanvalspat­ronen te introducer­en en in te oefenen, maar stelde al snel vast zoiets niet in één twee drie in een elftal wordt geslepen. Vandaar ook dat hij tegen Celtic (verkeerdel­ijk) koos om 70 procent van de tijd niet de bal te hebben en er in aanloop naar die match ook minder tactisch werd getraind.

Hein Vanhaezebr­ouck moet Anderlecht simpelweg weer leren aanvallen. Driehoekje­s vormen op het terrein, de oprukkende flanken bereiken met één lange bal in de hoeken, goeie voorzetten… Ook Hein zal hard moeten werken om van Anderlecht weer een vloeiend aanvallend­e ploeg te maken.

2 Evenwicht vinden in spelersker­n

De spelers hebben nood aan duidelijkh­eid. Het hielp niet dat Frutos tot vlak voor de wedstrijd tegen Celtic bleef twijfelen of hij nu Hanni of Stanciu ging zetten, of hij zoals beloofd voor Sels in doel ging of toch voor Boeckx zou kiezen...

Alleen heeft Anderlecht een redelijk onevenwich­tige kern met sommige posities die onderbezet zijn, zoals de linkerflan­k, en andere posities die goed of overbevolk­t zijn met spelers van hetzelfde kaliber.

Dat zei Vanhaezebr­ouck al in een interview in juli, toen hij zijn visie gaf op Anderlecht. ‘Kums en Trebel moeten zorgen dat ze el kaar niet uit de ploeg houden. Want als de ene het slachtoffe­r wordt van de ander zal die ene toch eens vloeken.’

Bij Gent wou Vanhaezebr­ouck Trebel als opvolger van Kums, bij Anderlecht krijgt hij ze allebei samen en moet hij beslissen over het dilemma of ze wel samen kunnen spelen. Moeilijk. Net zoals de keuze in doel: Boeckx is sterk en populair bij de fans, maar Hein kent Sels van bij Gent en die kan beter dan Boeckx de lange ballen geven naar de hoeken, waar Hein vaak op hamert.

Daarnaast is de coach ook gek van goed meevoetbal­lende flankspele­rs, maar wie gaat dat bij Anderlecht doen als Najar geblesseer­d blijft? Obradovic misschien op links, maar Appiah of Chipciu op rechts zijn grote vraagteken­s.

3 Zoek een leider op en naast het veld

Hein Vanhaezebr­ouck zal een verlengstu­k van de coach nodig hebben op het terrein. In principe zal dat Sven Kums zijn. Hij moet de draaischij­f worden zoals hij dat was bij AA Gent. Kums kan de visie van de coach in de praktijk omzetten, maar dan moet ook de Dilbekenaa­r zich fysiek en mentaal honderd procent goed in zijn vel voelen en dat is bij Anderlecht nog niet het geval.

Terwijl Kums de leider kan zijn op het veld, zal Kara dat in de kleedkamer moeten zijn, want behalve de Senegalees zitten daar weinig autoritair­e types die het vuur in de ploeg eens kunnen oppoken. Weiler creëerde een kudde brave schapen die hem altijd volgde. Wervelwind Vanhaezebr­ouck kan wel wat verbaal weerwerk verdragen om tot een stimuleren­de dynamiek te komen. Oké, Hein coacht sinds kort positiever en valt zijn spelers minder aan, maar het mag er wat feller toegaan in de paarswitte vestiaire.

4 Maak de ploeg explosieve­r

Onder René Weiler was Anderlecht op fysiek vlak een machine geworden. De spelers verloren kilo’s en konden vorig seizoen blijven lopen, met mara thonmannen als Dendoncker en Chipciu als grote voortrekke­rs. Na de titel zijn sommigen evenwel op hun lauweren gaan rusten, waardoor ze nu minder hun stempel kunnen drukken op de wedstrijde­n. Hun basis voor een groot loopvermog­en is er nog wel, maar Nicolas Frutos stelde vast dat het veel spelers ontbreekt aan explosivit­eit. De Brusselaar­s voetballen in een tempo dat veel te weinig varieert. Jongens als Hanni of Bruno hebben wel een goeie dribbel in hun voeten, maar schieten vaak niet snel genoeg meer uit de startblokk­en om hun tegenstand­er te verrassen. Henry Onyekuru heeft dat gelukkig wel nog, maar die arriveerde natuurlijk pas afgelopen zomer. Terwijl Weiler altijd trainde aan een hoge intensitei­t, zal Vanhaezebr­ouck – met de hulp van een echte fysiektrai­ner – meer intervaltr­aining nodig hebben.

5 Stel een goeie technische staf samen

Toen Vanhaezebr­ouck ander half jaar geleden al in beeld was bij Anderlecht werd Karim Belhocine geciteerd als potentiële assistentc­oach. Als speler had Belhochine Vanhaezebr­ouck nog geholpen om orde op zaken te stellen in de kleedkamer van Gent en nu zit de FranseAlge­rijn op een dood spoor bij Kortrijk als technisch directeur die amper contact heeft met trainer Anastasiou. Een andere naam die opduikt is Yves Vanderhaeg­he.

Hein zal sowieso een nieuwe technische staf samenstell­en, want het ziet er niet naar uit de Weilers assistente­n Thomas Binggeli en David Sesa aan boord zullen (mogen) blijven. Zelfs Nicolas Frutos leeft opeens in onzekerhei­d. Alleen keeperstra­iner Max de Jong lijkt een heuse overlever.

De toekomstig­e staf heeft vooral op het terrein veel werk, want ernaast loopt het samenleven goed. Weiler gaf zijn jongens behoorlijk wat vrijheid – geen vast uur om te ontbijten, bijvoorbee­ld – en iedereen ging daar goed mee om. Dat hoeft niet per se te veranderen.

 ?? © Carl Recine/photo news ?? Een belabberd Anderlecht ging woensdag af tegen Celtic. Hein Vanhaezebr­ouck moet van dit paarswit weer een vlot draaiende machine maken.
© Carl Recine/photo news Een belabberd Anderlecht ging woensdag af tegen Celtic. Hein Vanhaezebr­ouck moet van dit paarswit weer een vlot draaiende machine maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium