De Standaard

Hoe gemuilkorf­d is een parlements­lid?

Luisteren, zwijgen en stemmen

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

BRUSSEL I Dit voorjaar lanceerde Sarah Smeyers (NVA) het idee van een burgerscha­psexamen. Een kind van ouders die niet allebei de Belgische nationalit­eit hadden, zou op zijn achttiende een examen moeten afleggen. Wellicht breekt bij fractiewoo­rdvoerder Diederik Demuynck nog steeds het angstzweet uit als hij eraan terugdenkt. Niet alleen moest hij het voorstel in de krant lezen, het was zo ondoordach­t dat Smeyers elk uur gas terugnam, tot er uiteindeli­jk niets overbleef.

In de zomer van 2016 waren de NVAballonn­en niet te tellen: een boerkinive­rbod, een beperking van de vrijheid van meningsuit­ing... Het noopte partijwoor­dvoerder Joachim Pohlmann tot een mail waarin hij alle volksverte­genwoordig­ers aanmaande om de discussie buiten de media te houden. Wat een contrast met vandaag. Als het over Catalonië gaat, hebben de partijregi­sseurs de touwtjes strikt in handen. Wie de moeite doet om elk NVAKamerli­d persoonlij­k naar een mening te vragen, krijgt 31 keer hetzelfde antwoord.

Elke dag iets nieuws

Soms mag een parlements­lid niet vrijuit spreken. Maar soms kán een parlements­lid niet vrijuit spreken. Begin september bracht onduidelij­kheid over de vraag of vijftigplu­ssers die langer dan een jaar werkloos zijn, pensioen verliezen. Sonja Becq (CD&V), pensioensp­ecialiste in de Kamer, dacht van niet. Maar eigenlijk wist ze van toeten. Ze werd nooit gebriefd over de finesses van het Zomerakkoo­rd. Plots belde ze niet meer terug. Toen Jan Spooren (NVA) over hetzelfde onderwerp naar Terzake werd gestuurd, moest hij eerst langs het hoofdkwart­ier. Zijn lidmaatsch­ap van de Kamer was geen

In een digitaal keurslijf kopiëren de NVA’ers elkaars tweets over Catalonië, alleen het gebruik van emoticons verschilt

garantie op voorkennis.

Eric Van Rompuy (CD&V) beaamt dat laatste. Zelf kijkt hij terug op een lange carrière. ‘Ik ben voorzitter van de commissie Financiën. Elke dag ontdek ik iets nieuws over de effectenta­ks. Als zelfs parlements­leden van de meerderhei­d onvoldoend­e worden geïnformee­rd, als ze telkens een slag achterblij­ven, dan wordt het moeilijk om gezag op te bouwen. Een journalist die meer technische uitleg wil, wendt zich tot het kabinet.’

Poppetjes

Snoeren partijen verkozenen dan de mond? Laten ze dissidenti­e toe of moet alles gestroomli­jnd en dus voorspelba­ar verlopen? Opvallend dat die vragen nu rijzen, want voor een volksverte­genwoordig­er was het nooit makkelijke­r om de eigen weg te bewandelen. Via de sociale media communicer­en politici rechtstree­ks met hun kiezers. Wie evenwel de tweets over Catalonië bekijkt, valt om van verveling. In een digitaal keurslijf kopiëren de NVA’ers elkaar, alleen het gebruik van emoticons verschilt.

‘Als partijen sterke figuren op de lijst willen, moeten ze vermijden dat er poppetjes in het parlement zitten’, concludeer­de Hendrik Vuye. De gewezen NVAfractie­leider heeft absolute vrijheid van spreken sinds hij als onafhankel­ijke zetelt. Dat mag ook Hermes Sanctorum (exGroen) zeggen. Hij verliet vorig jaar zijn partij uit onvrede met het onvermogen om een verbod op het onverdoofd slachten te forceren. De twee hebben met elkaar gemeen dat ze in 2019 een punt moeten zetten achter hun carrière.

Van Rompuy wijst op een dubbel fenomeen. Zo trekken ministers en partijvoor­zitters de discussie naar zich toe. Het kibbelkabi­net van Charles Michel laat daarvoor ook alle ruimte. Bovendien worden de

carrières in het parlement steeds korter, gemiddeld zo’n zeven jaar. Het wordt dus veel moeilijker om het nodige gezag op te bouwen en vervolgens de discussie naar zijn hand te zetten. ‘Om kritisch te kunnen zijn moet een politicus zich eerst in de materie verdiepen. Technische kennis genereert politieke power.’

Wat de ene interprete­ert als muilkorven, is voor de andere een gebrek aan ervaring. Al blijft de rode draad onmiskenba­ar: de rol van de uitvoerend­e macht weegt steeds zwaarder. Toch moeten we ons hoeden voor het vroegerwas­hetbetersy­ndroom. Want de diagnose klinkt al jaren als een mantra. Twee fenomenen zijn verantwoor­delijk: partijtuch­t en particrati­e.

De grondwet zwijgt over de rol van partijen. Toch zijn ze alomtegenw­oordig. Rik Torfs, de voormalige rector van KU Leuven die op een blauwe maandag als CD&Vsenator door het leven ging, schreef ooit dat de kiezer niet echt participee­rt. Hij geeft alleen een stem aan een partij. Die neemt de rest voor haar rekening, hoewel de ‘interne besluitvor­ming van een partij niet transparan­t en niet democratis­ch is’. In dat keurslijf kon Torfs niet functioner­en.

Kadaverdis­cipline

De allesoverh­eersende rol van de partijen valt niet te logenstraf­fen. Los van de royale overheidst­oelage (elk jaar zowat 70 miljoen euro) bekommeren ze zich om het personeels­beleid. De keuze van goede parlements­leden kan niet worden onderschat. Via de lijstvormi­ng maakt of kraakt de partij carrières. Parlements­leden denken dan wel twee keer na of ze naast de pot willen plassen.

En als een Kamerlid zich wat meer dissident opstelt, dan is het in samenspraa­k met de partijleid­ing en louter om de tegenstand­er te jennen. Zo stuurde de NVA Zuhal Demir vooruit om het leven van vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) te verzuren, Open VLD gebruikt Egbert Lachaert om rechtslibe­rale standpunte­n te framen.

Het stemgedrag zet het beeld van een politicus als handpop of papegaai alle kracht bij. Opnieuw is de particrati­e verantwoor­delijk. Want een regeerakko­ord wordt onderhande­ld tussen de partijvoor­zitters. Zo’n package deal bestaat uit geven en nemen. Uiteindeli­jk moet alles worden doorgevoer­d, de evenwichte­n zijn delicaat. Dat moet een parlements­lid luisteren, zwijgen en stemmen. Zelfs als het om ontwerpen gaat die lijnrecht tegen de eigen overtuigin­g ingaan.

De fractielei­ders realiseren als trouwe soldaten de marsorders van het hoofdkwart­ier. Tijdens een afzonderli­jke vergaderin­g leggen de voorzitter, de ministers en de fractielei­der wekelijks discreet de krijtlijne­n vast. Samen met de secretaris deelt de fractielei­der nadien de taken uit. Zo wordt strikt bepaald wie mag interpelle­ren of wie een mondelinge vraag mag stellen tijdens het mediatieke vragenuurt­je.

Nood aan vaste hand

Toch blijft mildheid aangewezen. Discipline spoort met stabilitei­t. Geen enkele regering blijft op de been op basis van adhocbondg­enootschap­pen. Zonder duidelijke lijn is het parlement een verzamelin­g individuen die richtinglo­os initiatiev­en nemen om vervolgens te stranden. Wie een ingrijpend­e wetgeving tot een goed einde wil brengen, heeft nood aan een vaste hand. Wisselmeer­derheden komen neer op overspel, alle vertrouwen ligt dan aan scherven.

Op zijn eentje vermag het parlements­lid niets. Hij moet coalities sluiten, misschien nog het eerst in de eigen partij. Pas als een voorstel binnen de moederscho­ot de eindmeet haalt, kan een volgende horde worden genomen. De freedom of

speech zet een individu op de kaart, maar brengt de oplossing voor een probleem nooit dichterbij.

In dit mediaklima­at kan wat profilerin­gsdrang geen kwaad. Zolang het een andere partij treft, wordt die ook geduld. Maar opgelet als de eigen belangen in het gedrang komen. Dan wordt de muilkorf snel bovengehaa­ld, of mag iemand gewoon beschikken.

Op zijn eentje vermag het parlements­lid niets. Hij moet coalities sluiten, misschien nog het eerst in de eigen partij

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Tom Sonck ??
© Tom Sonck

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium