De Standaard

‘Bescherm het vaderschap tegen discrimina­tie’

Omdat mannen niet altijd dezelfde rechten hebben als vrouwen, pleit CD&V voor de uitbreidin­g van de wet op gendergeli­jkheid.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I Een vrouw die op het werk nadeel ondervindt omdat ze met geboorte of ouderschap­sverlof gaat, kan een beroep doen op de wet over genderdisc­riminatie om dat aan te klagen. Maar die wet voorziet niet in hetzelfde recht voor mannen.

CD&V wil die leemte opvullen, door discrimina­tie op grond van vaderschap – en ook meemoeders­chap – strafbaar te maken. De partij diende daarvoor een wetsvoorst­el in, en collegamee­rderheidsp­artijen NVA en Open VLD staan er positief tegenover.

Net als elke moeder heeft een vader van een jong kind recht op ouderschap­sverlof. Bovendien kan hij na de geboorte van een kind tien dagen vaderschap­sverlof nemen. Maar van dat laatste maakt een op de zeven vaders geen gebruik, bleek vorig jaar uit onderzoek van De Standaard.

Bijna de helft van de vaders die niet het volledige vaderschap­sverlof opnemen, deed dat wegens het werk of de werkgever. Dat bleek uit een studie uit 2010 van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM), dat bevoegd is om klachten op grond van de genderdisc­riminatiew­et voor de rechter te brengen.

Andere landen

‘Op vele werkvloere­n is er nog altijd druk op vaders om hun zorgtaken niet of minder op te nemen’, zegt CD&VKamerlid Els Van Hoof, auteur van het voorstel. ‘En ook de wet duwt de man nog altijd in de rol van kostwinner. Dat is puur seksisme.’

Het IGVM wil al langer bevoegd worden om te kunnen optreden bij discrimina­tie van vaders. ‘Er zijn nog altijd werkgevers die zich niet bewust zijn dat zo’n druk niet kan’, zegt Liesbet Stevens, adjunctdir­ecteur van het IGVM. ‘In vele landen zijn alle vormen van ouderschap al beschermd.’

Ook de expertenco­mmissie die de federale antidiscri­minatiewet­geving evalueert, waarvan gisteren het rapport in het parlement werd besproken, zegt te zullen nagaan of het vaderschap­skenmerk in de wet opgenomen moet worden. Het voorstel sluit ook aan bij wat de Europese en internatio­nale regelgevin­g van ons land vraagt, zegt Van Hoof.

CD&V’s federale coalitiepa­rtners zijn het idee alvast genegen. ‘Het is niet logisch dat discrimina­tie van vaders wél zou kunnen’, zegt NVAparleme­ntslid Valerie Van Peel. ‘De precieze reikwijdte van het voorstel moeten we wel nog bestuderen.’ Ook voor Open VLD kan vaderschap geen grond zijn voor discrimina­tie. ‘Maar we willen bekijken of dit een wetswijzig­ing vereist’, klinkt het bij de partij.

‘Op vele werkvloere­n is er nog altijd druk op vaders om hun zorgtaken niet of minder op te nemen’ ELS VAN HOOF Kamerlid CD&V

 ??  ??
 ?? © Katrijn Van Giel ?? Een tijdje thuisblijv­en om voor de kinderen te zorgen: ook vaders mogen er niet voor gediscrimi­neerd worden.
© Katrijn Van Giel Een tijdje thuisblijv­en om voor de kinderen te zorgen: ook vaders mogen er niet voor gediscrimi­neerd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium