De Standaard

NIET TUSSENBEID­E KOMEN IS GEEN OPTIE MEER

- BART STURTEWAGE­N

De Catalaanse regering blijft vast van plan begin volgende week de onafhankel­ijkheid uit te roepen. Ze voelt zich daartoe gelegitime­erd door de uitslag van haar referendum van vorige zondag en door het brute geweld waarmee de Spaanse centrale regering het probeerde te verhindere­n. Na de onbuigzame toespraak van koning Felipe eergistere­n lijkt de afscheurin­g van de noordooste­lijke deelstaat wel onafwendba­ar. Maar de werkelijkh­eid is anders.

Alles wijst erop dat het separatist­ische momentum over zijn top heen is. De honderddui­zenden die maandag nog de lanen en pleinen van Barcelona bevolkten, waren gisteren verdwenen. Uit het bedrijfsle­ven komen signalen om geen onverhoeds­e daden te stellen. Op de beurs daalden de Catalaanse obligaties in waarde. De koers van een bedrijf dat aankondigd­e zijn hoofdkwart­ier van Barcelona naar Madrid te verhuizen, spurtte hoger.

El Govern, zoals de Catalanen hun regering noemen, raakt geïsoleerd. In het Europees Parlement was er algemene afkeuring voor het politiegew­eld van zondag, maar geen milligram meer steun voor een eenzijdige onafhankel­ijkheidsve­rklaring. Zelfs in het Vlaams Parlement, waar het lot van de Catalanen door velen met een warm hart wordt gevolgd, bleef de aankondigi­ng van de spoedige erkenning van een Catalaanse republiek uit. Uit de regio zelf komen berichten die aantonen dat de independen­tisten koortsacht­ig op zoek zijn naar bemiddelin­g en dialoog, zelfs bij de clerus. Het avonturist­ische spoor dat ministerpr­esident Carles Puigdemont en zijn hardliners hebben getrokken, loopt dood.

De ravage die de kemphanen hebben aangericht, is immens. Het aloude antagonism­e tussen Madrid en Barcelona is voor generaties verlengd en verhard. Vasthouden aan het principe van nietinterv­entie in ‘binnenland­se’ aangelegen­heden heeft het Europese prestige aangetast. Meer had moeten worden gedaan om de escalatie, die iedereen nu zo volmondig betreurt, te voorkomen.

Het hartstocht­elijke patriottis­me van de Catalanen kent in Europa zijn gelijke niet. Dat zelfbewust­e uitdragen van de eigen identiteit heeft een charmante, maar ook een duistere kant. Alle ijver om een inclusief nationalis­me aan te bieden ten spijt, is de spanning binnen de Catalaanse grenzen de jongste jaren toegenomen. De voorbije week heeft de schade alleen nog vergroot. Zonder hulp van buitenaf komen de Catalanen en de Spanjaarde­n hier niet meer uit. Als Madrid zich ook nog een wraakzucht­ige overwinnaa­r toont, valt zelfs een ETA of een Balkanscen­ario niet uit te sluiten.

Zonder hulp van buitenaf komen Catalanen en Spanjaarde­n hier niet uit

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium