De Standaard

Regering neemt buitenland­se rekeningen vakbonden in vizier

Vakbonden moeten hun inkomsten op buitenland­se rekeningen voortaan ook aangeven in België. Dat komt door een aanscherpi­ng van de kaaimantak­s.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BRUSSEL I De vakbonden verwijten de regeringMi­chel al de hele bestuurspe­riode geen oog te hebben voor fiscale rechtvaard­igheid. Maar tot vandaag bleven die vakbonden zelf buiten het vizier van de kaaimantak­s. Nu hebben vakbonden geen enkel alibi meer om hun buitenland­se rekeningen – als ze die al hebben – niet in ons land aan te geven. Zo schrijft Het Laatste Nieuws.

De vakbond heeft geen rechtspers­oonlijkhei­d, maar is een feitelijke vereniging. Het probleem met de feitelijke vereniging­en vandaag is dat ze in de praktijk niet belast worden op de inkomsten uit een buitenland­se rekening. De vereniging als dusdanig bestaat voor de fiscus niet en de individuel­e leden kunnen ook niet belast worden. ‘Het is voor de fiscale administra­tie immers onmogelijk om de individuel­e leden van deze vereniging­en te identifice­ren en op een transparan­te wijze te belasten op de inkomsten uit de vereniging’, staat in de memorie van toelichtin­g bij het wetsontwer­p. Binnenland­se rekeningen vormen geen probleem. Als die winst opleveren, wordt daarop automatisc­he de roerende voorheffin­g ingehouden.

De regering heeft er nu een mouw aangepast door te bepalen dat diegene die in de feitelijke vereniging de handtekeni­ngbevoegdh­eid over de rekening heeft, die inkomsten in zijn eigen belastinga­angifte moet opnemen. Als een vakbond daarmee niet een iemand wil opzadelen, kan hij ervoor kiezen om alleen voor fiscale zaken rechtspers­oonlijkhei­d aan te vragen. Dan worden ze, net als vzw’s, aan de rechtspers­onenbelast­ing onderworpe­n en moeten ze ook de buitenland­se inkomsten aangeven.

Beslag leggen op kas

De christelij­ke vakbond ACV geeft toe dat een deel van de stakingska­s op een buitenland­se rekening staat. ‘Maar dat is niet in een of ander belastingp­aradijs en heeft geen fiscale reden’, zegt woordvoerd­er David Vanbelling­hen. ‘Dat is om te vermijden dat een regering ooit plannen maakt om beslag te leggen op dat geld. We komen uiteraard alle fiscale verplichti­ngen na en als er belastinge­n verschuldi­gd zijn in België, worden die uiteraard betaald.’

’Wij hebben geen buitenland­se rekeningen’, zegt Gina Heyrman, woordvoers­ter van het ABVV. ‘Wij worden dan ook helemaal niet gevat door die nieuwe regeling.’

Het meenemen van de vakbonden in de kaaimantak­s past in een ruimere verstrengi­ng van deze doorkijkbe­lasting. Zo zullen ook opeengesta­pelde juridische constructi­es niet meer kunnen ontsnappen aan de taks. Ook constructi­es ‘verpakt’ in een verzekerin­gscontract vallen voortaan onder de kaaimantak­s.

De christelij­ke vakbond ACV geeft toe dat een deel van de stakingska­s op een buitenland­se rekening staat

 ?? © Bart Dewaele ??
© Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium