De Standaard

Extra middelen helpen kansarme leerlingen amper vooruit

In vijf jaar tijd zijn de kansen van armere kinderen amper verbeterd, in sommige gevallen zijn ze zelfs verslechte­rd.

- (wwi)

BRUSSEL I Het Rekenhof is kritisch voor de resultaten van het GelijkeOnd­erwijskans­enbeleid (GOK). Dat bestaat sinds 2002 en kent in het basisonder­wijs extra lestijden en werkingsmi­ddelen toe voor kansarme kinderen.

Uit het onderzoek blijkt dat kansarme kinderen wel vlotter doorstrome­n naar het secundair onderwijs, maar op het vlak van leerachter­stand in het lager on derwijs zelf doen kansarme kinderen het slechter. Ook hun prestaties in het eerste jaar secundair gaan achteruit.

In het schooljaar 20132014 hadden kansarme leerlingen 4,4 maal meer kans om een schoolacht­erstand op te lopen dan kansrijke leerlingen. Ze hadden 3,5 maal meer kans om naar een Brichting door te stromen in het secundair, en bijna vier keer meer kans om geen Aattest te halen in het eerste jaar secundair.

Volgens de studie van het Rekenhof beïnvloedt de opleiding van de moeder het meest de schoolse prestaties, gevolgd door de leerlingen­populatie van de school.

Het Rekenhof pleit voor het verhogen en aanmoedige­n van de betrokkenh­eid van ouders. Vlaams Parlements­lid Elisabeth Meuleman (Groen) sluit zich daarbij aan. ‘Wij pleiten voor een systeem met brugfigure­n’, zegt ze. ‘Zij versterken het contact tussen ouders en schoolteam en worden ingezet waar de nood het hoogst is.’

Ook het Minderhede­nforum ziet daar een knelpunt. ‘Ouders hebben vaak te weinig informatie over het onderwijs en kunnen daardoor hun kind minder effectief begeleiden’, klinkt het. Voor het forum is het beleid van de scholen rond ouderbetro­kkenheid cruciaal om gelijke onderwijsk­ansen te bevorderen.

 ?? © blg ?? Elisabeth Meuleman.
© blg Elisabeth Meuleman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium