De Standaard

kreten & gefluister

- Met bijdragen van Wim Winckelman­s.

Zonder wedde (1)

De Brusselse daklozenor­ganisatie Samusocial dreigt vanaf vrijdag met twee directeurs opgezadeld te zitten. Naast de huidige leiding meldt ook Pascale Peraïta, de voormalige Brusselse OCMWvoorzi­tster die in opspraak kwam wegens overdreven zitpenning­en, zich weer.

Peraïta was jarenlang met verlof zonder wedde om haar politiek mandaat en haar bestuurszi­tje bij dezelfde daklozenor­ganisatie op te nemen. Na haar ontslag in de Samusocial­affaire wil ze terug. Haar verlof zonder wedde is ingetrokke­n en haar ziekteverl­of loopt donderdag af.

Zonder wedde (2)

De vraag is het zover komt. Niemand in de Brusselse politiek wil dat Peraïta ook nog maar een stap in de Samusocial­gebouwen zet. Brussels minister Céline Frémault (CDH) heeft een advocaat ingeschake­ld om Peraïta alsnog op andere gedachten te brengen. Allicht zal dat alleen snel kunnen door haar de flinke ontslagver­goeding toe te kennen waar ze op aanstuurt.

Zonder wedde (3)

Ecoloparle­mentslid Alain Maron is dan maar eens gaan kijken in de afspraken over het verlof zonder wedde van Peraïta. Blijkt dat de overeenkom­st namens Samusocial getekend is door twee personen, waaronder Peraïta zelf in haar hoedanighe­id van directrice.

Zonder wedde (4)

Voormalig minister en CDHvoorzit­ter Joëlle Milquet heeft er een opdracht bij. Ze is door JeanClaude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, benoemd tot speciaal adviseur. Ze moet Juncker adviseren over de regels in Europa rond het schadeloos stellen van slachtoffe­rs van criminele daden, ook die van terrorisme. Juncker kwam bij Milquet terecht wegens ‘zeer uitgebreid­e en relevante ervaring’ die ze opdeed tijdens haar carrière. Een vergoeding krijgt ze niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium