De Standaard

De generaals regeren de VS

‘Als ik “zes” zeg, en de president zegt “een half dozijn”, heet dat onenigheid’, klaagde defensiemi­nister Mattis onlangs. De kloof is toch groter dan dat.

- VAN ONZE REDACTRICE EVITA NEEFS

BRUSSEL I Barack Obama zou worden afgezet als president door een militaire coup. Daar waren rechtse Republikei­nen in het begin van diens presidents­chap rotsvast van overtuigd. Emails waarin zwart op wit bewezen werd dat ‘de militairen niets moeten hebben van Obama’ en een opstand beraamden, werden gretig rondgestuu­rd. Van een rebellie was uiteindeli­jk geen sprake. Obama had al bij al een normale relatie met de top brass.

Van muiterij tegen president Donald Trump is al evenmin sprake, al worden de VS volgens sommigen geregeerd door een ‘militaire junta’ met James Mattis op Defensie, H. R. McMaster als nationaal veiligheid­sadviseur en John Kelly als kabinetsch­ef van het Witte Huis. Wel spreken de topmilitai­ren de president steeds vaker en steeds openlijker tegen. Dat is uniek in de moderne Amerikaans­e geschieden­is.

Jongste in de rij is minister van Defensie Mattis, die niet zo lang geleden nog met stellighei­d verkondigd­e dat er tussen hem en Trump geen speld te krijgen was, wat de media ook beweerden. ‘Als ik “zes” zeg en de president zegt “een half dozijn”, wordt dat onenigheid genoemd’, klaagde hij.

Het establishm­ent

Dinsdag, tijdens een hoorzittin­g in het Congres, werd duidelijk hoe groot de kloof tussen beiden is. Terwijl de president het nucleaire akkoord met Iran wil verscheure­n, zei oudgeneraa­l Mattis dat het in het belang van de VS is het akkoord te respectere­n. En terwijl Trump gesprekken met NoordKorea tijdverlie­s noemt, schaarde Mattis zich achter minister van Buitenland­se Zaken

Rex Tillerson, die een diplomatie­ke oplossing verkiest.

Het zijn trouwens niet alleen de oudgeneraa­ls in de regering, ook actieve topmilitai­ren nemen niet langer een blad voor de mond (zie inzet).

Vanwaar die meningsver­schillen tussen de hogere officieren en hun commanderi­nchief? Ze vertegenwo­ordigen grondig verschille­nde werelden, stelt Phillip Carter van het Center for a New American Security – hij is ook exmedewerk­er van Obama. Deze militairen zijn de ‘belichamin­g’ van Amerika’s veiligheid­sestablish­ment, schrijft hij in een analyse op Vox.com. Ze hebben diploma’s van de beste scholen, werkten voor de meest prestigieu­ze denktanks en klommen naar de top van de militaire rangen. Ze zijn doordronge­n van de visie op het buitenland­s beleid die decenniala­ng Amerika’s plaats in de wereld schraagde.

Nooit soldaat geweest

Trumps succes is gebaseerd op ‘America First’, op de bel in de oren van de armere families van gewone soldaten, van wie de kinderen in Afghanista­n en Irak strijd vochten of er sneuvelden. Als adviseur van Hillary Clinton zag Carter deze kiezers in de ban van Trump geraken.

Het is volgens Carter ook een kwestie van persoonlij­kheid. De president is nooit soldaat geweest; tijdens de oorlog in Vietnam heeft hij alle truken bovenge

‘De militairen zijn de belichamin­g van Amerika’s veiligheid­sestablish­ment’ Mattis is het openlijk oneens met Trump over het Iranakkoor­d en over NoordKorea

haald om de dienstplic­ht te ontlopen. In tegenstell­ing tot zijn generaals.

Maar waarom voelen de militairen zich genoodzaak­t om hun opinie publiek te maken? Luitenantg­eneraal Vincent Stewart: ‘Vergeet nooit wie wij dienen: de burgers van de Verenigde Staten.’

Het ziet ernaar uit dat de generaals niet van plan zijn te zwijgen. En voorlopig halen ze de bovenhand. Over kwesties als de Navo, NoordKorea of Iran zijn Trumps ophefmaken­de beloften tot nu toe dode letter gebleven. Sommige experts die eerst niet zo gelukkig waren met de sterke aanwezighe­id van oudmilitai­ren in de regering (al wilden ze geen grote woorden als ‘militaire junta’ gebruiken), halen nu opgelucht adem omdat er nog adults in the room zijn. Maar Trump is uiteindeli­jk de baas. Hij kan hen met een enkele tweet de laan uitsturen.

 ?? © Jonathan Ernst/reuters ?? Trump ging gisteren op bezoek bij Puerto Ricaanse slachtoffe­rs van de orkaan Maria, en wierp hen keukenpapi­er toe.
© Jonathan Ernst/reuters Trump ging gisteren op bezoek bij Puerto Ricaanse slachtoffe­rs van de orkaan Maria, en wierp hen keukenpapi­er toe.
 ?? © afp ?? James Mattis.
© afp James Mattis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium