De Standaard

‘U heeft vele Catalanen teleurgest­eld’

De Catalaanse ministerpr­esident Carles Puigdemont verwijt koning Felipe dat hij niet over dialoog heeft gepraat.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

Precies 24 uur nadat de Spaanse koning Felipe het volk op televisie had toegesprok­en, heeft de Catalaanse ministerpr­esident hem gisteravon­d van antwoord gediend. ‘U heeft vele Catalanen teleurgest­eld,’ zei Carles Puigdemont. ‘Wij hadden gehoopt dat u een oproep tot dialoog zou doen. U heeft bewust miljoenen Catalanen genegeerd die niet denken zoals de regering.’

Dinsdagavo­nd had de koning zich zeer uitzonderl­ijk tot de natie gericht. In ferme woorden wees hij de Catalaanse separatist­en terecht en zei dat ze tegen de grondwet hadden gehandeld en de eenheid van het land in gevaar hadden gebracht. De conservati­eve krant El Mundo schreef dat Felipe VI als een staatsman en niet als een koning was opgetreden. Een koning mag empathisch en zorgzaam zijn, een staatsman moet de wet verpersoon­lijken. De krant, die bij veel kiezers van premier Rajoy in de bus valt, was tevreden.

Generaal Tejero

Ze wees erop dat de Catalaanse kwestie niet alleen de eenheid van het land in gevaar brengt, maar dat ze ook een aanval op de kroon is. Veel separatist­en heb ben republikei­nse sympathieë­n, ze vinden dat de monarchie hen na het einde van Franco’s dictatuur in 1978 is opgedronge­n. Mocht Catalonië onafhankel­ijk worden, dan nemen ze met plezier afscheid van de Borbóns.

Het heeft lang geduurd vooraleer koning Felipe VI zich uitsprak over de problemen in zijn land. Zijn vader is voor de Spanjaarde­n hét symbool van democratie en rechtsorde. Toen in 1981 generaal Antonio Tejero in het Spaanse parlement een coup pleegde, veroordeel­de koning Juan Carlos de poging tot staatsgree­p en gaf hij zijn expliciete steun aan de democratis­ch verkozen regering.

Van zijn zoon Felipe die nu op de troon zit, verwachten veel Spanjaarde­n dezelfde houding. De koning, die de eenheid van het land

moet bewaken, had een verzoenend­e toon kunnen aanslaan Dinsdagavo­nd verdedigde de koning de grondwet, in een toespraak die, volgens El Mundo, geen letter afweek van de woorden die premier Rajoy had neergeschr­even. In zijn speech sprak de koning bijgevolg niet over het gewelddadi­ge optreden van de nationale politie in sommige stembureau­s. Hij begon niet over verzoening of dialoog. De koning bleek even onbuigzaam als de premier.

Gemiste kans

Was dat een gemiste kans? Uitgereken­d de koning, die de eenheid van het land moet bewaken, had een verzoenend­e toon kunnen aanslaan. Hij had aan de Spaanse premier Rajoy en de Catalaanse ministerpr­esident Puigdemont kunnen suggereren om een dialoog op te starten. Premier Rajoy zou zonder gezichtsve­rlies aan zijn koningsgez­inde achterban kunnen zeggen dat de koning hem gevraagd had om de wapens op te bergen. Puigdemont, die al maandenlan­g om bemiddelin­g vraagt, zou de uitgestoke­n hand niet hebben kunnen weigeren.

Maar dat heeft de koning dus niet gedaan. In Catalonië heeft Felipe VI zich er met zijn speech niet populairde­r op gemaakt. Gisterocht­end zei de woordvoerd­er van de Catalaanse regering dat er na de speech maar een vraag overblijft: een republiek of een republiek? In de loop van de dag had een lid van de kleine regeringsp­artij CUP (Candidatur­a d’Unitat Popular) getweet dat het Catalaanse parlement zich maandag over de uitslag van het referendum buigt om te beslissen of Catalonië de onafhankel­ijkheid uitroept.

 ?? © rtr ?? Koning Felipe wees dinsdagavo­nd de Catalanen terecht...
© rtr Koning Felipe wees dinsdagavo­nd de Catalanen terecht...
 ?? © rtr ?? 24 uur later beet Catalaans ministerpr­esident Puigdemont terug.
© rtr 24 uur later beet Catalaans ministerpr­esident Puigdemont terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium