De Standaard

Elektrisch­e auto’s goed voor stroomvoor­ziening

De doorbraak van elektrisch­e wagens brengt de Belgische stroomvoor­ziening niet in gevaar, stelt de energiereg­ulator Creg. Het is zelfs een troefkaart.

- (pse)

Vandaag rijden er iets meer dan 10.000 elektrisch­e wagens op de Belgische wegen. Toch vond de energiereg­ulator Creg het de moeite waard de impact van 1 miljoen elektrisch­e auto’s – verre toekomstmu­ziek – op de Belgische stroomvoor­ziening te becijferen.

Die gevolgen zijn beperkt, is de conclusie. Volgens de Creg zal het stroomverb­ruik met 4 procent stijgen, vergeleken met het niveau eind 2016. Dat vormt geen gevaar voor de stroomvoor­ziening van ons land.

Zeker niet wanneer het opladen van al die elektrisch­e voertuigen thuis gebeurt tijdens de nacht. Dan zullen volgens de energiereg­ulator de batterijen van de elektrisch­e vloot ertoe bijdragen de stroombevo­orrading nog meer te waarborgen. Een miljoen elektrisch­e voertuigen zijn goed voor 5 gigawattuu­r opslagcapa­citeit. Dat betekent haast een verdubbeli­ng van de huidige stockageca­paciteit, die 6 gigawattuu­r bedraagt.

Opslagcapa­citeit

De batterijen van al deze wagens kunnen ‘s nachts ingezet worden voor het opslaan van elektricit­eit. Bij zijn rekenwerk ging de Creg ervan uit dat een wagen in België gemiddeld 15.000 kilometer per jaar rijdt. Wat neerkomt op 41 kilometer per dag. Daarvoor moet maar een beperkt deel van het vermogen van de batterij – 20 procent – worden aangesprok­en. Het grootste deel van dat vermogen kan worden ingezet om ’s nachts als het fors waait en de windenergi­eparken op volle toeren draaien, stroom te stockeren.

Volgens de Creg moet nog wel een belangrijk­e voorwaarde vervuld worden voordat de elektrisch­e wagenvloot kan meehelpen om de stroombevo­orrading te verzekeren. De oplaadbeur­ten thuis moeten perfect getimed worden. Ze moeten gebeuren als het stroomaanb­od de vraag overtreft, wat leidt tot lage stroomprij­zen op de groothande­lsmarkt. Om daarop te kunnen inspelen, zijn slimme of digitale meters nodig en aangepaste tariefform­ules bij de energielev­eranciers.

Slimme meters

Volgens de Creg moet de opmars van de elektrisch­e wagen dan ook samengaan met de uitrol van digitale elektricit­eitsmeters bij de elektrisch­e rijders. Meteen een hint voor de energiever­antwoordel­ijken. Volgens de huidige plannen begint de uitrol in Vlaanderen pas vanaf 2019 en krijgen nieuwbouww­oningen en wie een budgetmete­r in huis heeft of zonnepanel­en op zijn dak voorrang. Eigenaars van elektrisch­e wagens staan niet op het prioriteit­enlijstje.

De energiereg­ulator berekende ook de toename van het stroomverb­ruik bij een zo goed als volledige overstap naar elektrisch­e mobiliteit. In België worden momenteel 5,6 miljoen auto’s gebruikt. Volgens de energiereg­ulator zal er voor 5 miljoen elektrisch­e wagens elk jaar 19 procent meer stroom nodig zijn.

Een miljoen elektrisch­e voertuigen zijn goed voor 5 gigawattuu­r opslagcapa­citeit

 ?? © hh ?? Een miljoen elektrisch­e auto’s doen ons stroomverb­ruik met slechts 4 procent stijgen.
© hh Een miljoen elektrisch­e auto’s doen ons stroomverb­ruik met slechts 4 procent stijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium