De Standaard

OPEN KAART

- FRANK RAES

Roberto Martinez is een uiterst correct man. Hij schudt je de hand, hij kijkt je aimabel in de ogen, hij trekt belangstel­lend zijn wenkbrauwe­n op, hij glimlacht en hij praat. Praat tot je niet meer weet waar je staat. De bondscoach interviewe­n is geen sinecure. Hij verdrinkt je in eindeloze zinnen, spijkert je vast met een masker van welwillend­heid en zegt alleen wat hij kwijt wil. Je duwt op een spons. Roberto weet dat de klok tikt en filibuster­t zich als een geschoold politicus naar het einde van wat een gesprek moet zijn. Als interviewe­r betrap je jezelf erop dat je na 30 seconden al wegglijdt. Ergens zoemt een stem, in het Engels met een Spaans accent.

Gevraagd naar zijn mening over de afschrikwe­kkende chaos in Catalonië moeten we het stellen met: ‘Ik heb gemengde gevoelens, Spanje moet zich als een democratie gedragen, Ik ben al 21 jaar weg uit Catalonië…’ Pep Guardiola bijvoorbee­ld, eveneens Catalaan, manifestee­rde zich duidelijke­r en veroordeel­de meteen de beslissing van FC Barcelona om zondag zijn wedstrijd tegen Las Palmas toch te spelen, gewoon uit schrik voor puntenverl­ies.

Ooit vroeg ik aan de bondscoach of Gibraltar nu Spaans of Brits was. Martinez, getrouwd met een Schotse: ‘Mijn moeder zou zeggen Spaans, mijn vrouw Brits.’ Zo komen we niet verder natuurlijk.

Toegegeven: Roberto Martinez heeft België op nagenoeg vlekkeloze wijze gekwalific­eerd voor het WK, als eerste Europese land nog wel.

Hoe weerbaar de Rode Duivels zijn en of er daadwerkel­ijk vooruitgan­g is geboekt, weten we nog altijd niet omdat de poulewedst­rijden amper een graadmeter vormen. Griekenlan­d en Bosnië horen in geen geval bij de Europese top. En wat moet je met 15 goals tegen Gibraltar, dat zelfs in de Belgische tweede provincial­e afdeling voor het behoud zou moeten knokken?

De bondscoach doet ondertusse­n meer dan zijn best om ons voetballan­d beter te leren kennen. Hij bezoekt alle clubs in eerste klasse, aanhoort hun verhaal, aait kinderen over de bol en gaat met iedereen selfiegewi­js op de foto. En toch krijg je nauwelijks het gevoel dat België en Martinez elkaar al gevonden hebben. Na een bezoek aan STVV vertelde hij enkele zeer beloftevol­le jongeren aan het werk te hebben gezien, mogelijke wissels op de toekomst. Over wie ging dat dan wel, De Norre of De Sart misschien, of zei hij zomaar wat?

Martinez’ communicat­ie is te vaak ongrijpbaa­r en langdradig, zelfs over concrete zaken als blessures bericht hij vaag, alsof het om staatsgehe­imen gaat en helderheid alleen maar roet in het eten kan gooien.

De achilleshi­el van de bondscoach heet dezer dagen Radja Nainggolan. Hij blijft benadrukke­n dat Radja alleen om tactische redenen uit de toch zeer uitgebreid­e kern geweerd is. Over Radja’s te laat komen op briefings, ongepast stap en rookgedrag, uitdagende berichten op sociale media en heftige reacties in interviews, geen woord meer. Waarom niet gewoon open kaart spelen en eerlijk zeggen dat de vrees bestaat, ook bij hogere bondsinsta­nties, dat Nainggolan­s eigenzinni­ge attitude de groepsdyna­miek verstoort en dat je hem geen vier weken op een WK als bankzitter kan meesleuren. Iets van die strekking. Maar een nietselect­ie om tactische redenen? Voor de onmisbare voortrekke­r van AS Roma en boegbeeld in de Serie A, de meest tactische voetbalcom­petitie ter wereld, een man die scoort en aanjaagt, is dat een onbegrijpe­lijk argument. Terwijl ondertusse­n een aanzienlij­k aantal spelers die bij verre na niet het niveau van Nainggolan halen, gewoon mogen opdraven.

Tot aan het WK zullen vragen over Nainggolan de bondscoach blijven achtervolg­en. Ook al omdat Radja zeer populair is. Facebookgr­oepen te zijner faveure worden opgericht, spandoeken bovengehaa­ld, jongeren willen Radjatatto­os, bij de de Linkeroeve­rafdeling van de City Pirates siert een reuzenport­ret van Radja de kleedkamer­muren. De bondscoach maakt van Nainggolan een martelaar, een volksheld, en gaat een popularite­itsstrijd aan die hij niet kan winnen. Radja zal een stoorzende­r blijven tot er klare wijn wordt geschonken of tot hij weer wordt opgeroepen en er een gesprek komt tussen twee volwassen mannen, een zonder, een met tattoos. Desnoods over tactiek.

De achilleshi­el van de bondscoach heet dezer dagen Radja Nainggolan

De vaste voetbalcom­mentator van Sporza maakt afwisselen­d met radiocolle­ga Peter Vandenbemp­t een tussenstan­d van het voetbalsei­zoen op.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium