De Standaard

Zorg over haperende productie

De hel van Tesla

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I Is dit de spreekwoor­delijke kanarie in de koolmijn voor Tesla? Ceo Elon Musk liet dit weekend weten dat de presentati­e van zijn nieuwe elektrisch­e vrachtwage­n al voor de tweede keer wordt uitgesteld. In eerste instantie zou Musk de vrachtwage­n presentere­n in september. Later werd dat eind oktober en nu wordt het waarschijn­lijk november.

Of nog later. Want Musk liet er vrijdagavo­nd in een tweet weinig onduidelij­kheid over bestaan wat het echte probleem is van zijn bedrijf. Hij wil alle middelen inzetten voor de productie van zijn nieuwe Model 3, die nog steeds ‘diep in de productieh­el’ zit.

Hopeloos achterop

Een week geleden bleek dat Tesla in het derde kwartaal maar 260 exemplaren heeft gemaakt van zijn Model 3, het eerste elektrisch­e model dat met een prijs vanaf 35.000 dollar voor een breder publiek is bestemd. Volgens de eigen planning hadden dat in september liefst 1.500 exemplaren moeten zijn.

Conclusie: Tesla ligt met zijn productie hopeloos achterop. Waarmee de elektrisch­e autobouwer lijkt te bevestigen wat heel wat experts al langer vrezen: dat de productie de vraag bijlange na niet zou kunnen bijhouden. Wereldwijd hebben zo’n 500.000 mensen al een ‘goedkope’ Model 3 besteld. Een cijfer dat op korte termijn onhaalbaar lijkt als je weet dat Tesla vorig jaar amper 80.000 nieuwe auto’s heeft geproducee­rd.

Het bedrijf zelf nuanceert de tegenvalle­r. De Teslafabri­eken in het Californis­che Fremont en in Nevada kampen weliswaar met grote productiea­chterstand, maar volgens Tesla zijn er geen funda mentele problemen en zullen de ‘bottleneck­s’ op korte termijn weggenomen worden.

Steeds meer analisten plaatsen daar grote vraagteken­s bij. Zij wijzen erop dat de huidige problemen laten zien hoe moeilijk het is een soepele massaprodu­ctie op gang te zetten in de autosector. Volgens The Wall Street Journal zou Tesla nog tot september bepaalde onderdelen voor de Model 3 met de hand hebben gemaakt.

40 procent te duur?

Tesla verbrandt bovendien veel cash en maakt nog steeds geen winst. De scepsis op Wall Street is dan ook groot. Onder meer de analisten van Amerikaans­e zakenbank Goldman Sachs voorspelde­n eerder al dat beleggers te hoge verwachtin­gen hebben van de nieuwe Model 3. Ze denken dat het Teslaaande­el vandaag liefst 40 procent te hoog geprijsd staat. En Goldman staat niet alleen. Het aandeel is al maandenlan­g een gewilde prooi voor shortselle­rs, die speculeren op een koersval van Tesla.

‘Is Tesla een piramidesp­el van beloften?’, vroeg Alex Roepers, de Nederlands­e oprichter van het Amerikaans­e hedgefonds Atlantic Investment Management (1,3 miljard dollar beheerd vermogen), zich vorige week nog luidop af. Volgens de hefboomman­ager verzint Musk steeds iets nieuws om de aandacht van beleggers te trekken, maar stelt hij in cijfers keer op keer teleur. ‘Hij kondigt een elektrisch­e truck aan, terwijl hij nog niet eens Model 3 kan produceren’, schampert Roepers, die Tesla zelf ook short.

Anderen benadrukke­n dat steeds meer andere autofabrik­anten in het gat springen dat het sputterend­e Tesla zelf laat. VW wil grote batterijfa­brieken bouwen, Volvo meldde onlangs dat het in 2025 tenminste een miljoen geelektrif­iceerde auto’s wil hebben verkocht. ‘Tesla is vooruitstr­evend als het gaat om het bedenken van nieuwe concepten, andere grote automerken zijn vooral goed in de productie. En dat zal wellicht de doorslag geven’, voorspelle­n de critici in koor.

Plagerige tweets

Voorlopig hebben de beleggers daar weinig oren naar. Over de afgelopen twaalf maanden is het aandeel Tesla nog altijd met bijna 60 procent gestegen. Tot een piek van 385 dollar midden september. Sindsdien is daar wel zo’n 10 procent van afgegaan, maar van een koersimplo­sie is nog lang geen sprake.

Een vaststelli­ng die Teslaopric­hter Elon Musk regelmatig verleidt tot plagerige tweets. ‘Stormweer in Shortville’, twitterde hij in april. En in de zomer haalde hij opnieuw uit. ‘Die kerels willen ons zo verschrikk­elijk graag dood, dat ik hun haat bijna kan proeven... Ik zou gewoon willen dat ze stoppen met het steken van naalden in die voodoopop van mij’.

‘Tesla is vooruitstr­evend in het bedenken van nieuwe concepten, andere grote merken zijn vooral goed in productie. En dat zal de doorslag geven’

 ??  ??
 ??  ?? Ceo Elon Musk: veel beloften, maar de cijfers stellen keer op keer teleur. © epa, efe
Ceo Elon Musk: veel beloften, maar de cijfers stellen keer op keer teleur. © epa, efe
 ?? © ap ?? Tesla onthulde zijn nieuwe Model 3 al in maart 2016. 500.000 klanten hadden er meteen trek in.
© ap Tesla onthulde zijn nieuwe Model 3 al in maart 2016. 500.000 klanten hadden er meteen trek in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium