De Standaard

Zweedse studie bevestigt: hoe rijker, hoe minder belastinge­n je betaalt

Volgens een nieuwe Zweedse studie is de ongelijkhe­id nog veel groter dan we denken.

- (nta)

BRUSSEL I Een nieuwe studie in Zweden toont hoe weinig belasting de superrijke­n in Scandinavi­ë wel betalen.

De studie is volgens het weekblad The Economist vooral interessan­t omdat ze voor het eerst een specifieke set data onderzoekt en niet alleen toevallige steekproev­en op de vermogensd­ata van alle burgers.

De drie economen – Annette Alstadsaet­er, Niels Johannesen en Gabriel Zucman – doorploegd­en grondig de gelekte data van zowel SwissLeaks (geheime bankrekeni­ngen bij HSBC) als die van de Panamapape­rs (geheime trusts en schermvenn­ootschappe­n bij het advocatenk­antoor Mossack Fonseca). Daarna werden de gelekte data gecombinee­rd met algemene cijfers over de vermogens in Denemarken, Zweden en Noorwegen.

De conclusie is dubbel. Eerst en vooral is belastingo­ntwijking extreem geconcentr­eerd. Terwijl een gemiddeld huishouden in Scandinavi­ë gemiddeld 3 procent te weinig belasting betaalt, betaalt de toplaag van 1 procent (meer dan 2 miljoen euro) al 10 procent te weinig. En de echte superrijke­n in Scandinavi­ë (met meer dan 40 miljoen euro) betalen zelfs een onthutsend­e 30 procent te weinig belastinge­n.

En wellicht is dat nog zeer conservati­ef ingeschat. Volgens de Scandinavi­sche statistiek­en zou slechts 2 procent van het totale vermogen van de huishouden­s in belastingp­aradijzen geparkeerd staan. Het wereldwijd­e gemiddelde voor belastingo­ntwijking zou veel hoger liggen: 14 procent.

De superrijke­n in Scandinavi­ë betalen een onthutsend­e 30 procent te weinig belastinge­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium