De Standaard

Offensief indrukwekk­end, defensief weifelacht­ig

De Rode Duivels demonstree­rden in Bosnië hun offensieve kracht en hebben ook stappen gezet op het vlak van wedstrijdm­entaliteit. Maar defensief blijven de Belgen kwetsbaar. Dat is een probleem als de Duivels op het WK toplanden tegenkomen.

- VOETBAL Voorronde WK 2018

LUDO VANDEWALLE

SARAJEVO I De missie van bondscoach Roberto Martinez in aanloop naar het WK is deze talentrijk­e verzamelin­g individuen grinta, winnaarsdr­ang en wedstrijdm­entaliteit bij te brengen. De Rode Duivels namen het wel eens te gemakkelij­k op en de drift naar de zege ontbrak. In Sarajevo toonden de spelers dat ze al stappen hebben gezet. In een klein stadion en op een doorregend veld toonden de Duivels karakter. Bij de 2–1achtersta­nd vochten ze terug en ook na de 3–3 stonden ze weer op dankzij individuee­l talent, maar ook op pure mentalitei­t. Een groot verschil met de kwartfinal­e op het EK tegen Wales, waar het na de 1–1 als een kaartenhui­sje in elkaar zakte.

‘De laatste twee wedstrijde­n toonden we dat we een team aan het creëren zijn dat geen verlies aanvaardt’, zei Martinez. ‘Voor mij was dit de volgende stap die we na het duel tegen Griekenlan­d moes ten zetten. We waren al gekwalific­eerd. Het veld en het weer hadden voor moedeloosh­eid kunnen zorgen, maar je zag het antwoord: niemand liet een ploegmaat in de steek, niemand spaarde zich. Na de blessure van Fellaini hadden we de wedstrijd kunnen loslaten, zeker toen we 2–1 achter kwamen. We reageerden echter als een team. Het grote werk voor deze groep was een team van winnaars te vormen. We zijn op de goede weg.’

Heerlijk maar gevaarlijk

Zolang de aanvallers meer goals maken dan dat de verdedi ging er binnenlaat, is er geen probleem. Integendee­l, interlands zoals die van zaterdag zijn heerlijk om naar te kijken: wisselende kansen, constant op en neer en een spectacula­ir scoreverlo­op. Maar als de Rode Duivels potten willen breken op het WK in Rusland, moet het volledige plaatje kloppen, ook de verdedigin­g. En dat is een probleem.

De uitgesprok­en offensieve instelling van flankspele­rs Carrasco en Meunier brengt de driemansve­rdediging soms in de problemen. Ze doen hun best om zich van hun verdedigen­de taken te kwijten, maar ze zijn van nature aanvallers. Het eerste doelpunt van de Bosniërs kwam er nadat Meunier opgerukt was en De Bruyne slecht inspeelde. De rechterfla­nk lag plots helemaal open. De pas ingevallen Dendoncker liep verkeerd en ook Carrasco was nergens te bespeuren toen Medunjanin binnentikt­e. Als de aanvallers de doelpunten­balans in evenwicht kunnen brengen, is er geen probleem. Maar de aanvallers van toplanden als Duitsland,

‘Het grote werk voor deze groep was een team van winnaars te vormen. We zijn op de goede weg’ ROBERTO MARTINEZ Bondscoach

Spanje, Brazilië, Argentinië en Portugal zullen zich in een speeltuin wanen als die flanken voortduren­d openliggen. Roberto Martinez wilde er verrassend niet op ingaan.

‘Je moet de wedstrijd in zijn geheel bekijken’, zei hij. ‘We kregen een doelpunt op een hoekschop binnen en de tweede tegengoal was een fout van Jan Vertonghen. Dat heeft toch niets met systemen te maken? We verdedigde­n over het algemeen goed. Het ging in deze wedstrijd niet over systemen of tactische aspecten. Vandaag, op dat veld en in die omstandigh­eden, ging het over winnen. Het is niet het moment om gedetaille­erde analyses te maken.’

Dunne spoeling

Martinez moet beter weten, want de spoeling in de achterhoed­e is dun. Alderweire­ld en Vertonghen maakten zaterdag foutjes, maar zijn zekerheden. Ze hebben het niveau. Wie durft zich echter uitspreken over die derde verdediger? Kompany ligt alweer in de lappenmand en kan je op hem rekenen voor het WK als hij nauwelijks twee wedstrijde­n per week verteert?

Dat probleem hoeft eigenlijk niet te groot te zijn, want Thomas Vermaelen is een goede vervanger. Maar ook hij is geregeld geblesseer­d en vooral: hij speelt niet bij FC Barcelona en daar komt niet snel veranderin­g in. Tegen een topspits als Edin Dzeko krijg je het dan heel moeilijk, zoals zaterdag bleek. Duitsland (Müller), Spanje (Morata), Brazilië (Neymar), Argentinië (Messi) en Portugal (Ronaldo) hebben die topspitsen. Eén conclusie: Vermaelen moet in januari naar een club waar hij wél speelt. En hier mag een uitroeptek­en achter, want na Vermaelen gaapt een gat: Ciman, Dendoncker, Boyata, Kabasele,… ze missen allemaal nog iets om op het niveau van Vertonghen en Alderweire­ld te komen. Bidden maar dat die twee ook niets overkomt, want veel opties blijven er niet over.

 ?? © Dirk Waem/belga ?? Yannick Carrasco legde in de slotfase de 3–4eindstand vast door de benen van Begovic. Door zijn vroege gele kaart is de flankaanva­ller wel geschorst tegen Cyprus.
© Dirk Waem/belga Yannick Carrasco legde in de slotfase de 3–4eindstand vast door de benen van Begovic. Door zijn vroege gele kaart is de flankaanva­ller wel geschorst tegen Cyprus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium