De Standaard

Regisseur Kathryn Bigelow geeft een geschieden­isles en adrenaline­stoot met ‘Detroit’, een bikkelhard­e film over racistisch politiegew­eld die het vuur aan de lont steekt van Black Lives Matter.

- JEROEN STRUYS

als het Algiers Motelincid­ent.

Regisseuse Kathryn Bigelow heeft er een bijzonder spannende film van gemaakt, die vervolgens overgaat in een rechtbankd­rama dat je pas echt opstandig maakt. Dat doet ze pas nadat ze uitgebreid de sfeer van Motown in die dagen heeft geschetst en je sympathie heeft gewonnen voor een tiental personages die elkaars leven die bewuste nacht kruisen.

Bigelow weet hoe je van waargebeur­de geschieden­is een spannende film maakt. In Zero dark thirty liet ze Jessica Chastain jagen op Osama bin Laden. Oscarwinna­ar The hurt locker gooide de oorlog in Irak op het scherm met een team Amerikaans­e ontmijners. Ook voor Detroit schreef ze het scenario met journalist Mark

De straffe cast bestaat uit jonge acteertale­nten, de meesten nog nobele onbekenden. Enkelen vertolken muzikanten van The Dramatics, een band die later hits zou scoren bij het legendaris­che soullabel Stax. Nadat hun optreden in het water is gevallen door de rellen, belanden twee muzikanten in het motel, waar ze zich maar al te graag op sleeptouw laten nemen door enkele blanke meisjes.

Wanneer de politie binnenvalt, moeten ze allemaal met de handen omhoog tegen de muur gaan staan. Ze hebben de pech dat dit de avond is waarop een geflipte flik zijn sadisme wil botvieren. De Engelse acteur Will Poulter (The revenant) speelt hem met een verraderli­jk onschuldig­e, jeugdige uitstralin­g. Hij weet dat hij zijn gang kan gaan, hij voelt zich veilig om zijn boekje te buiten te gaan.

Zo toont Detroit hoe brutaal racistisch geweld meer is dan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium