De Standaard

Daarom stinkt een doerian

De doerian staat bekend als lekker, maar ook als het stinkendst­e fruit op aarde. En dat zie je aan zijn genen.

- PIETER VAN DOOREN

De biologen kennen hem als

Durio zibethinus, de lekkerbekk­en als doerian, de rest van de Nederlands­taligen als stinkvruch­t, de Molukkers als ‘koning van de vruchten’, en veel Aziatische vliegtuigm­aatschappi­jen als ‘verboden aan boord te brengen’. Het vruchtvlee­s van deze ZuidoostAz­iatische plant smaakt nu eenmaal heel lekker, en de geroosterd­e pitten zijn een delicatess­e – in de woorden van Alfred Russel Wallace, vader van de evolutieth­eorie: ‘Hoe meer je ervan eet, hoe moeilijker het wordt om te stoppen’. Geen wonder dat er 250.000 hectare van aangeplant is (cijfers van 2008) en dat er zo’n tweehonder­d kweekrasse­n van bestaan, elk met zijn typische smaak.

Maar als de vrucht rijp is, gaat ze tegelijk vreselijk stinken. Om het met Stefan Hertmans te zeggen: sokken en terpentijn, maar dan met bijmenging van rotte eieren, vissaus, rotte uien en meer van dat fraais.

Het belette Bin Tean Teh en veertien collega’s uit Singapore, Hongkong en Maleisië niet om zich maandenlan­g over papjes van de vrucht te buigen, tot ze haar complete genoom afgelezen hadden, op zoek naar wat een doerian tot zo’n stinkerd maakt.

Chemisch gezien wisten ze dat eigenlijk al. De vrucht produceert een reeks vluchtige organische zwavelverb­indingen, en iedere chemicus weet dat hij maar beter eerst een wasknijper op zijn neus zet eer hij met dat soort stoffen aan de slag gaat. Daar voegt een doerian nog wat geurige esters, alcoholen en zuren aan toe tot zijn eigen unieke parfum. Maar hoe produceert een doerian die geurstoffe­n?

Eenmaal de vorsers het DNA afgelezen hadden, vergeleken ze het met onder andere zijn verre verwanten cacao en katoen. Ze ontdekten dat de voorouders van de doerian ooit hun hele DNA verdubbeld hadden – iets wat bij planten wel vaker voorkomt. Sommige graansoort­en verzesvoud­igden hun DNA zelfs. Het voordeel van zo’n verdubbeli­ng is dat je alle genen dubbel hebt, en dus rustig met één stel kunt spelen en er allerlei mutaties in kunt aanbren gen, zonder dat je de originele eigenschap verspeelt: die staat nog beschreven in het andere stel. Na verloop van tijd hebben de genen van het tweede stel vaak een nieuwe taak gekregen, en kan de plant meer dan voordien.

Rottende tomaten

De verdubbeli­ng is waarschijn­lijk gebeurd bij een gemeenscha­ppelijke voorouder van doerian en katoen, denken de vorsers. De doerian heeft er gebruik van gemaakt om meer genen op het maken van vluchtige zwavelverb­indingen te zetten. Ook de productie van vetten en ethyleen kreeg meer genen toebedeeld. Ethyleen is een gas dat door wel meer rijpende planten afgescheid­en wordt en fungeert als hormoon om andere vruchten tot rijping aan te zetten. Tomaten zijn felle ethyleenpr­oducenten, en daarom kun je in je berging tomaten maar beter weghouden van fruit als je dat niet te snel wilt zien rijpen (en vervolgens rotten). Of net andersom, als je groen fruit snel rijp wilt krijgen.

De onderzoeke­rs ontdekten dat in de doerian de biochemie van ethyleen en vluchtige zwavelverb­indingen gekoppeld zijn. Als de vrucht rijpt en ethyleen begint te produceren, schiet automatisc­h ook de productie van de stinkstoff­en omhoog, zo melden ze in

Nature Genetics. Door zo sterk te ruiken, wordt de vrucht gemakkelij­ker gevonden door de aapjes die zorgen voor haar verspreidi­ng.

Als de vrucht rijpt en ethyleen begint te produceren, schiet automatisc­h ook de productie van de stinkstoff­en omhoog

 ??  ??
 ?? © rr ?? Apen alhier! Hier stinkt een doerian.
© rr Apen alhier! Hier stinkt een doerian.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium